Студија на Стенфорд: маските за лице се бескорисни против КОВИД-19

Неодамна објавената студија на Стенфорд од страна на NCBI (Националниот центар за биотехнолошки информации), која поднесува извештаи до Националниот институт за здравство, покажува дека маските за лице не прават апсолутно ништо за да го спречат ширењето на КОВИД-19, а всушност, нивната употреба е штетна.

NIH (Национален институт за здравство) објави медицинска хипотеза од Др. Барух Вајншелбоим (Оддел за кардиологија, Здравствен систем на бранители Пало Алто / Универзитет Стенфорд, Пало Алто, Калифорнија, САД).

NOQ изјави за студијата:

Дали сте слушнале за рецензирана студија од Универзитетот Стенфорд, која недвосмислено покажува дека маските за лице немаат апсолутно никакви шанси да го спречат ширењето на Ковид-19?

Не? Студијата е објавена на веб-страницата на Националниот центар за биотехнолошки информации. NCBI е филијала на Националниот институт за здравство, па затоа би помислиле дека ваквата студија ќе биде широко известена од мејнстрим медиумите и сакана од „љубителите на науката“ во големата технологија.

Наместо тоа, едно пребарување на DuckDuckGo не најде ниту една главна јавна-страница што ја покрива, а големите технолошки тирани ќе им забранат на луѓето што ја шират, како што научи политичкиот стратег Стив Кортес на потешкиот начин кога објави твит кој се спротивстави на наративата за маската за лице. Самиот твит содржеше понуда и врска што го поттикна Твитер да ја суспендира неговата сметка, можеби на неодредено време.

 

Студијата NCBI започнува со следново резиме:

Многу земји ширум светот користеле медицински и немедицински маски за лице како нефармацевтска интервенција за намалување на преносот и инфективноста на коронавирусната болест-2019 (КОВИД-19). Иако не постојат научни докази дека маските за лице се ефикасни, познати се негативните физиолошки, психолошки и здравствени ефекти.

Се претпоставува дека маските за лице имаат компромитиран профил на безбедност и ефикасност и затоа не треба повеќе да се користат. Тековниот напис сеопфатно ги сумира научните докази во врска со носењето маски за лице во ерата на КОВИД-19, обезбедувајќи просперитетни информации за јавното здравје и донесување одлуки.

 

Студијата заклучува (додаден акцент):

Постоечките научни докази ја доведуваат во прашање безбедноста и ефективноста на носењето маски за лице како превентивна интервенција за КОВИД-19. Податоците сугерираат дека и медицинските и немедицинските маски за лице се неефикасни во спречување на пренесување на вируси и заразни болести како што се САРС-КоВ-2 и КОВИД-19 од личност до личност, што зборува против употребата на маски за лице.

Се покажа дека носењето маски за лице има значителни негативни физиолошки и психолошки ефекти. Овие вклучуваат хипоксија, хиперкапнија, отежнато дишење, зголемена киселост и токсичност, активирање на вознемиреност и реакции на стрес, зголемување на хормони на стрес, имуносупресија, замор, главоболка, намалување на когнитивните перформанси, предиспозиција за вирусни и заразни болести, хроничен стрес, анксиозност и депресија.

Долгорочните последици од носењето маски за лице може да предизвикаат влошување на здравјето, развој и прогресија на хронични болести и предвремена смрт.

Владите, креаторите на политики и здравствените организации треба да имаат просперитетен и базиран пристап на наука кон носењето маски за лице кога маските за лице се сметаат за превентивна мерка за јавното здравје.

Подолу е даден список на физиолошки ефекти од носење маска за лице

 

Еве ја целосната студија

Апсолутна шега. Америка и целиот свет се водеа по бесмислен пат за носење маски, што според оваа студија нема да спречи пренесување на КОВИД-19 и да предизвика повеќе здравствени ризици отколку што некој може да замисли.

 

Извор: Stanford Study Results: Facemasks are Ineffective to Block Transmission of COVID-19 and Actually Can Cause Health Deterioration and Premature Death

ПОСТ НА ГОДИНАТА
futvlogo1

Футв Медиа е самофинансиран медиум, известуваме целосно независно од политичките партии, државните институции и невладините организации.

Стапи во контакт со нас