Едвард Сноуден: „Некои наречени теории на заговор се вистинити“

Во интервју за Расел Бренд, Едвард Сноуден истакна дека треба да бидеме претпазливи затоа што сè што се нарекува „теорија на заговор“ не е само теорија. Во 60-тите години на минатиот век, ЦИА го измисли терминот „теоретичари на заговор“ за да ги дискредитира оние што можат да ја загрозат „националната безбедност“.

Англискиот комичар, актер, радио водител, писател и активист Расел Бренд неодамна имаше видео разговор со Едвард Сноуден, и го издаде првиот дел на 16 април.

 

Во разговорот, Сноуден споменува нешто што важеше неколку децении, а тоа е фактот дека некои работи, можеби многу нешта, кои беа етикетирани како теории на заговор, всушност се вистинити. Треба да бидеме внимателни и навистина да ги користиме нашите вештини за критичко размислување.

 

Терминот „теоретичар на заговор“ бил употребен во класифициран документ на ЦИА од 1967 година, кој содржел упатства како да се манипулира и контролира јавното мислење. Вака се чини терминот влегол во јавната свест. (детално за тоа на линкот погоре)

 

ЦИА го измисли терминот и го воспостави за да ги тргне настрана девијациите од официјално утврдените ставови. Документот е издаден како резултат на атентатот врз ЈФК.  Кога беа покренати многу загрижености, без оглед на тоа колку биле оправдани врз основа на одредени докази, во тоа време биле исмевани.

 

Да се ​​исмее нешто, без оглед колку докази содржи, денес е особено честа појава. Ова е алатка за „психолошка војна“ и е широко користена.

 

Декласифициран документ од архивата на ЦИА во форма на писмо од работна група на ЦИА до тогашниот директор на Централната разузнавачка агенција ја опишува блиската врска што постоела помеѓу ЦИА, главните медиуми и академијата. Замислете како е денес.

 

Во документот се наведува дека работната група на ЦИА „има односи со репортери од сите поголеми новинарски служби, весници, неделни списанија и телевизиските мрежи во нацијата“ и дека „ова им помогна во некои неуспешни“ разузнавачки операции “да ги трансформира во успешни приказни "

 

Продолжува да се објаснува како агенцијата „ги убедила новинарите да ги одложат, менуваат, задржуваат, па дури и елиминираат приказните што може да им наштетат на интересите на националната безбедност или на компромитирани извори и методи“.

 

Националната безбедност сега стана генерички термин за оправдување на преземените мерки и тајноста околу нив, извршени под маската на добрата волја, за чување на информациите во тајност и за потсмев на се што е закана за одредени влади, корпорации и или политички агенди.

 

Затоа луѓето како Јулијан Асанж ги замолчуваат и ги ставаат во затвор. Тие се херои на модерното време. Денес, информацијата е закана, особено информацијата што открива неетички и неморални постапки на владите.

 

Можеби еден од најдобрите примери на минати заговори што се покажа како вистинит е масовниот надзор како што протече од Сноуден и другите пред него. Овој вид на психолошка војна и желбата да се манипулира со свеста на луѓето, што исто така може да се нарече „теорија на заговор“, уште еднаш е во тек.

 

Неколку извадоци од Сноуден:

„Тие често ги објавуваат своите намери, се пријавуваат насекаде, ги има во нашите весници, се прикажуваат во списанија, добиваме новости за нивниот напредок ...“

„Ни кажуваат дека нема да поседуваме ништо и ќе бидеме среќни, и тоа можеби звучи неверојатно сега, но по 10 или 20 години од сега, кога немате ништо и ќе видите дека сте несреќни, ќе кажете: „Еј“ Вие рековте дека нема да поседуваме ништо и ќе бидеме среќни! “

ПОСТ НА ГОДИНАТА
futvlogo1

Футв Медиа е самофинансиран медиум, известуваме целосно независно од политичките партии, државните институции и невладините организации.

Стапи во контакт со нас