Германија: Уште еден суд го укина условот за носење маска

По слична, многу забележана пресуда од Окружниот суд во Вајмар, Окружниот суд во Вајлхајм во Горна Баварија сега донесе спектакуларна одлука: Судот наведува дека нема докази дека маските за лице можат да го намалат ризикот од инфекција. Последица: Барањето за маска за една погодена ученичка беше укинато од страна на судот.

 

Одлука со непосреден ефект

„На раководството на училиштето, составено од директорот и заменик директорката, му е наложено да се воздржува од наредување на засегнатото лице да носи заштита за уста и нос во училишните простории“, се вели во одлуката. Окружниот суд во Вајлхајм ја потврди автентичноста на Нордкуриер.

Привремената наредба се применува веднаш, дури и без да се чека главната постапка, од која се очекува сличен резултат.

 

„Значителна закана за психичката и физичката благосостојба“

Одлуката е оправдана со повеќе стручни мислења. Меѓу другото, професорот по психологија Кристоф Кубандер доаѓа до заклучок дека условот за маска за учениците „може да претставува значителна закана за нивната ментална и физичка благосостојба“. Експертот, меѓу другото, наведува и студија во која 68 проценти од децата се жалат на оштетувања од носење маска.

Специјалистот проф. Д-р. по медицина Инес Капштајн, која, како Кухбандер, исто така беше слушната како експерт во одлуката на Вајмар, објаснува во постапката во Вајлхајм дека нема докази дека маските за лице од разни видови можат воопшто да го намалат ризикот од инфекција од САРС-КоВ-2.

Раководителот на вирусологија, проф. Кристијан Дорстен, изрази слична проценка во ТВ-интервју непосредно пред воведувањето на барањето за маска. Контрадикторност што сè уште не е разјаснета.

 

Судот апелира до сите наставници и директори во училиштата

Окружниот суд во Вајлхајм дошол до резултат во одлуката на 31 страници: „Редоследот на барањето за маска во училиштата според § 18 став. 2 од Уредбата за заштита на инфекции од Баварците е противуставna и затоа е неважечкa.“ Во наведениот став се наведува дека се бара носење на маски во дворот на училиштето.

Во последниот дел, судот експресно посочува дека неговата одлука се однесува само на засегнатиот ученик, бидејќи не биле вклучени сите деца на училиштето во постапката и биле сослушани. Но: „Сепак, на секој што е запознаен со одлуката, а особено изјавите дадени од експертот Кубандер, мора да му биде јасно дека секој што ќе присили дете да носи маска подолг временски период против неговата волја, ќе ја загрози неговата или нејзината благосостојба и се меша во неговите права без оправдување “.

 

Наставниците и управата на училиштето можат да одговараат

Во продолжение, наставниците и директорите на училиштата експресно се советуваат за нивната одговорност: „Дури и без да мора да покренат постапка против ова лице во согласност со Дел 1666 од Германскиот граѓански законик, од овие лица се бара да ги почитуваат правата на децата и заштитата на сите засегнати, исто така дека не смеат да бидат принудени да носат маска.

Извор и повеќе овде на германски јазик

ПОСТ НА ГОДИНАТА
futvlogo1

Футв Медиа е самофинансиран медиум, известуваме целосно независно од политичките партии, државните институции и невладините организации.

Стапи во контакт со нас