Реткиот имунолошки одговор може да предизвика згрутчување на крвта по вакцината АстраЗенека

Два истражувачки тима објавија детални набљудувања на пациенти кои развиле тромботична тромбоцитопенија по приемот на вакцината АстраЗенека и претпоставуваа за можен механизам.

Двете групи сугерираат дека развојот на сериозни згрутчување на крвта заедно со паѓањето на нивото на тромбоцити е имунолошки одговор кој наликува на ретка реакција на лекот хепарин, наречен тромбоцитопенија предизвикана од хепарин.

Истражувачите ја обележаа вакцината како синдром предизвикан од имунолошка тромботична тромбоцитопенија.

Меѓу повеќе од 20 милиони луѓе кои досега биле вакцинирани со вакцината АстраЗенека во Велика Британија, пријавени се 79 случаи на ретки згрутчување на крвта со ниски тромбоцити, како и 19 смртни случаи.

Европската агенција за лекови и Агенцијата за регулирање на лекови и здравство на Обединетото Кралство заклучија дека необичните тромби со ниски тромбоцити се можен и редок несакан ефект на вакцината АстраЗенека, но не е утврдена каузална врска.

Комитетот за проценка на ризикот од фармаковигиланс на ЕМА исто така истражува три случаи на невообичаени згрутчување на крвта со ниски тромбоцити во текот на вакцинацијата на вакцината „Џонсон и Џонсон Јансен“ во САД.

Првиот труд, објавен во Новиот Англиски Журнал за Медицина, опишува 11 пациенти во Австрија и Германија, од кои девет жени, со просечна возраст од 36 години.

Тие имале згрутчување и ниски тромбоцити помеѓу пет до 16 дена по вакцинацијата. Девет пациенти имале церебрална венска тромбоза, тројца имале спланхнична венска тромбоза, тројца имале белодробна емболија и четворица имале други тромбози. Шестмина од пациентите починале.

Сите 11 пациенти, како и уште 17 за кои истражувачите имале примероци на крв, биле позитивни на антитела против тромбоцитниот фактор 4 (ПФ4).

Овие антитела се забележуваат и кај луѓе кои развиваат тромбоцитопенија предизвикана од хепарин. Ниту еден од пациентите не добил хепарин пред да започнат нивните симптоми.

„Дали овие антитела се авто-антитела против ПФ4 предизвикани од силниот воспалителен стимул на вакцинација или антитела предизвикани од вакцината кои вкрстено реагираат со ПФ4 и тромбоцити, бара дополнително истражување“, напишаа Андреас Гринахер од Универзитетот во Грајфсвалд во Германија и неговите коавтори . Тие сугерираат дека еден можен предизвикувач на овие ПФ4 реактивни антитела може да биде слободна ДНК во вакцината.

Во вториот труд, објавен во Новиот Англиски Журнал за Медицина, истражувачите во Норвешка опишале слична шема кај пет здравствени работници на возраст од 32 до 54 години.

Сите имале високо ниво на ПФ4 антитела и немале претходна изложеност на хепарин. Четворица од пациентите имале голема мозочна хеморагија и тројца починале.

И двете серии на истражувачи сугерираат дека лекарите треба да имаат низок праг за барање за испитување на имуносорбент за антитела на ПФ4-хепарин поврзани со ензими кај пациенти кои имаат неочекувани симптоми по вакцинацијата.

Тие предложија третман со интравенски имунолошки глобулин и разредувачи на крв не-хепарин.

Коментирајќи ги студиите, Питер Инглиш, пензиониран консултант за контрола на заразни болести, поранешен уредник на „Вакцини во пракса“ и непосреден претседател на Комитетот за јавно здравје на БМА, рече:-

„Овие трудови не ја решаваат каузалноста.Тие може да испаднат да бидат корисни, во нивните технички детали, за клиничари кои третираат пациенти со нарушувања на коагулацијата, и за регулаторите и другите при донесување одлука за најбезбеден начин да се продолжи откако ќе се потврди каузалноста. Сепак, нивните мали студии немаат статистичка моќ и не се дизајнирани да ја докажат каузалноста “.

На 7 април, Панелот за хематологија на Велика Британија објави упатства за дијагностицирање и управување со тромбоза и тромбоцитопенија предизвикана од вакцини, за кои велат дека е ретка, но може да влијае на пациенти од сите возрасти и од двата пола.

Тие препорачаа итна употреба на интравенски имуноглобулин, избегнување на трансфузија на тромбоцити и антикоагулација со терапии засновани на не-хепарин. Веројатните случаи мора да бидат пријавени во панелот и Јавното здравство Англија.

Дополнително, сите случаи на тромбоза или тромбоцитопенија кои се јавуваат во рок од 28 дена по вакцината против КОВИД-19, мора да бидат пријавени во Агенцијата за регулирање на лекови и здравствени производи преку системот за онлајн наречен жолти картони.

МХРА препорача секој што ќе ги развие следниве симптоми по вакцинирањето да побара навремен медицински совет - отежнато дишење, болка во градите или постојана абдоминална болка, оток на нозете, заматен вид, конфузија на напади, необјаснет осип на боцкање или модринки надвор од местото на инјектирањето .

 

Извор: Дефендер - Детска здравствена одбрана

Превод: Футв Медиа

ПОСТ НА ГОДИНАТА
futvlogo1

Футв Медиа е самофинансиран медиум, известуваме целосно независно од политичките партии, државните институции и невладините организации.

Стапи во контакт со нас