Фузија на човекот и машината - Болната замисла на расипаните умови

Секоја година, околу 3.000 луѓе од деловниот свет, политиката, културата и истражувањето се среќаваат на Светскиот економски форум во Давос.

Ако ги слушате мотото на овие состаноци, на пример: „Подобрување на состојбата во светот: Преиспитување - Редизајн - Иновација“ или „Глобализација 4.0: Дизајн на нова глобална архитектура во ерата на четвртата индустриска револуција“, може да се помисли дека тука има вистински добри луѓе на работа, со намера да го подобрат светот. Но, реалноста е поинаква:

Политичките, социјалните и економските кризи растат. Кон ова се додаваат и заканите предизвикани од човечка генијалност во широк спектар на научни полиња, кои се поврзани на сложени начини: Вештачката супер-интелигенција треба да преземе, генетските инженери дизајнираат луѓе, невротехнологиите се подготвени да го контролираат човечкиот ум и вештачки патогени микроорганизми предизвикуваат страв кај светската популација.

.Дали научното истражување - спонзорирано од водечките светски обликувачи - навистина е заинтересирано само за благосостојбата на човештвото? Или, можеби е наменета да спроведе свои сопствени проекти опасни за човештвото?

Но, што се случува кога ќе ги комбинирате двете компоненти: дел човек, дел машина. Таканаречените киборзи одамна престанаа да припаѓаат единствено на научна фантастика. Киборзите се луѓе во чии тела е интегрирана технологијата, со цел да се подобрат човечките можности.

Плановите на трансхуманистите (идеологија која сака да ги прошири границите на човечките можности преку употреба на технолошки процеси) одат дотаму што велат дека иднината не им припаѓа на природните луѓе, туку на хибридните суштества создадени преку генетски инженеринг, роботика, и така натаму.

Вака го опишува ова влијателниот мозок на трансхуманизмот и раководител на технички развој во Гугл - Реј Курцвејл:

„Ќе ја комбинираме моќта на нашите мозоци, целото знаење, вештини и лични мани што не прават луѓе, со нашата компјутерска моќ [...]

Ова спојување на човекот и машината, со ненадејната експлозија на машинската интелигенција, ќе доведе до свет во кој веќе нема разлика помеѓу биолошкиот и механичкиот живот или помеѓу физичката и виртуелната реалност “.

Ова ја отвора вратата за контрола и управување со човештвото од страна на анонимни програмери.

Изненадувачки, голема улога во ова прашање имаше и Џефри Епстин, американски банкар за инвестиции и осуден сексуален престапник. Во 2019 година, тој беше обвинет за одржување секс трговија со луѓе за високи личности со малолетни лица. Тој почина додека беше во притвор, официјално со самоубиство.

Она што јавноста едвај го знае е дека преку фондација тој финансираше програми што се занимаваат со модификација на однесување, што значи модификација на човековото однесување, трансхуманизам, вештачка интелигенција или генетска манипулација.

Џефри Епстин промовираше научници како Мартин А. Новак, Марвин Мински и Џорџ Черч. Како активен член на „Организацијата Еџ“, Епстин ги собра водечките умови во истражувањата и милијардерите. Организацијата Еџ се обидува да напредува до работ на знаењето, т.н. гранични науки.

Епстин исто така беше член на одбор на Универзитетот Рокфелер и седеше на „Комитетот за ум, мозок и однесување на Харвард“. Покрај тоа, тој беше член на влијателни тинк-тенкови како што е „Трилатералната комисија“.

Гледајќи ги сите овие врски на Епстин, станува јасно дека Епстин, кој главно е претставен од медиумите како педофил осамен престапник, бил дел - и центар на - тесно поврзана мрежа на области за истражување на високи финансии и висок ризик.

Оваа мрежа очигледно работи тесно заедно на технологиите за да се направи природното човечко суштество да се управува и контролира.

Загрижувачки е и тоа што пред неколку години научниците открија механизам со кој е можно специфично да се модифицира ДНК-та.

Овие таканаречени „ген-ножици“ наречени КРИСП / Кас (= протеин за сечење на ДНК) може да се користи за вметнување или отстранување на генски низи по своја волја.

Застапниците на оваа техника тврдат дека КРИСП/ Кас може да се користи за да се спречат сериозни наследни болести.

Од друга страна, критичарите стравуваат од злоупотреба. Меѓу другото, професорот од Харвард, Џорџ Черч, кој беше поддржан од Џефри Епстин, доби патент за употреба на „ножичките за гени“.

Тој работи на промена и модификација на гените со цел да создаде супериорна човечка раса. Иако - според информациите од медиумите - ќе бевме милји далеку од „производството на прилагодени дизајнерски бебиња“, веќе има научници како Хе Јианкуи, кој во 2018 година изјави дека генетски манипулирал девојчиња близнаци со КРИСП / Кас пред да се родат.

Сите овие позадински информации илустрираат дека високо додворуваните и високо финансирани научни полиња сè повеќе ги преминуваат црвените линии. Исто така, науката која се стреми кон „мегаломанија“ се помалку се плаши од кршење на етичко-моралните табуа.

Дури и пред сите очигледни кршења на границите кои го загрозуваат постоењето на човештвото, важат следниве зборови на Херман Хесе (германско-швајцарски писател 1877 - 1962):

„Запомнете, мекото е посилно од тврдото, водата е посилна од карпата, љубовта е посилна отколку насилството“.

ПОСТ НА ГОДИНАТА
futvlogo1

Футв Медиа е самофинансиран медиум, известуваме целосно независно од политичките партии, државните институции и невладините организации.

Стапи во контакт со нас