Папата повикува на нов светски поредок

Во писмото од 4 април, кое го испрати на виртуелниот состанок на Светска банка и Меѓународниот монетарен фонд (ММФ) во пролетта 2021 година, папата Франциско официјално повика на нов систем на „глобално управување“ и „универзални вакцини“ за лекување - Вухан -Коронавирус (Ковид-19) и други итни „проблеми“.

Писмото, во кое „Бог“ се споменува само еднаш, зборува за итна потреба да се „соочи со низа сериозни и меѓусебно поврзани социо-економски, еколошки и политички кризи“. Вакцините се споменуваат три пати, додека се дискутираат теми поврзани со „климатските промени“.

„Навистина сме посветени на самата природа и на луѓето и земјите погодени од вештачка деградација и загуба на биодиверзитетот“, тврди Френсис.

Писмото на Френсис е полно со јазик што звучи како да е искинато од страниците на манифестот на Светскиот економски форум (СЕФ) за„ Големото ресетирање “, Клаус Шваб. Тој се залага за „зелена финансиска агенда“ за замена на сегашниот финансиски систем.

За време на неговиот осумгодишен мандат како папа, Францис се обрати на СЕФ директно четири пати. Тој исто така му дозволи на Ватикан да одржи тркалезна маса на годишното место на СЕФ во Швајцарија, во Давос.

Франсис сака „само финансирана солидарност за вакцините“ - што значи „фер“ дистрибуција на вакцините за кинескиот вирус ширум светот - со цел да се исполни „законот за љубов и здравје на сите“. Франсис во своето писмо го споменува и секуларното братство опишано во неговата најнова енциклика, Фратели Тути.

„Овде го повторувам мојот повик до владата, деловните и меѓународните организации да работат заедно за да обезбедат вакцини за сите, особено за оние кои се најризични и имаат потреба“, пишува Франсис

Непосредно пред објавувањето на писмото, Франсис повика на „нов светски поредок“ и тврди дека светот треба да работи под единствен глобалистички систем на управување.

„Останува итна потреба за глобален план што може да создаде или обнови нови или постојни институции, особено оние за глобално управување и да помогне во изградбата на нова мрежа на меѓународни односи за унапредување на интегралниот човечки развој на сите народи“, тврди тој.

Исус Христос не е споменат во писмото на Франсис, ниту Римокатоличката црква. На последната линија од писмото, „Бог“ се споменува во случајно споменување на другите теми што доминираат во неговата содржина.

Според предложениот „модел на закрепнување“ на кинескиот вирус од страна на Франсис, владите во светот треба да бараат „нови, пошироки и поодржливи решенија за поддршка на реалната економија ... и општото добро“.

„Светот не смее да се врати на нееднаков и неодржлив модел на економски и социјален живот во кој мало малцинство од светската популација поседува половина од своето богатство“, вели Френсис.

Еден начин како светските лидери можат да го сторат тоа, рече Френсис, е да се отстрани товарот на долг на глобално ниво, особено за „најсиромашните земји“.

„Ублажувањето на должничкиот товар на толку многу земји и заедници денес е длабоко хуман гест што може да им помогне на луѓето да се развиваат, да имаат пристап до вакцини, здравство, образование и работни места“, вели тој.

Според Ерик Лекомпте од јубилејната мрежа на САД, 56 проценти од сите земји во светот се или веќе во должничка криза или се на работ на истата.

Најмногу страдаат африканските нации, 14 од нив се ранливи на неисполнување на обврските, а уште девет се веќе во неисполнување на обврските или на работ на неисполнување.

„Поради стапицата за долгови и пандемијата, се соочуваме со најголемите загуби во развојот во последните 50 години“, се цитира во ЛеКомпте.

 

Вакцинацијата за корона за папата Франциско е „основно право“

Секој ден ја поздравува пропагандата за вакцинација - исто така од Ватикан. Објавено е новото „Видео од папата“ за април. Барањето за молитва на Френсис е „Вакцинација за сите“.

Под имплицитниот клучен збор „правичност за вакцинација“, вакцинацијата против корона се означува како „основно право“.

Но, како е тоа можно молбите за молитва за 2021 година беа формулирани и објавени пред почетокот на кризата на Ковид-19?

На 13 февруари 2020 година, порталот за вести во Ватикан, Ватикан Њуз ги објави молитвените молби на папата Фрањо за 2021 година.

Во тоа време беше насловот „Братство, права, жени, мисија“. Грижата за април се „основните права“

 

„Секој има право на холистички развој и ова основно право не може да биде одбиено од ниту една земја“

Значи, основната порака е: вакцина за секого, вакцина за секого. Според папата Фрањо, ова е „основно право“ што е незаменливо за „холистички развој“.

Папата Франциско е главниот глобален амбасадор за контроверзната масовна вакцинација од есента 2020 година. Тој е глобален „свердок-сведоштво“ за агендата на Корона. „Сведоштво (англиски тестамент, сведоштво’, „референца“) на рекламирање на англиски јазик означува конкретно застапување за производ, услуга, идеја или институција од страна на лице кое е претежно познато на целната група и со нивниот изглед е кредибилитет на зголемената рекламна порака “, вели Википедија.

Франсис не ги исполнува информациите, транспарентноста и појаснувањата што ги бара законот во врска со рекламирањето на лекови. Досега тој никогаш не спомнал никакви ризици или несакани ефекти.

До 3 април, Европската агенција за лекови (ЕМА) веќе забележа 5.993 смртни случаи по вакцинирањето во својата европска база на податоци за пријавени сомневања за несакани ефекти на лековите. За само три и пол месеци, тоа се повеќе случаи отколку во повеќе од 26 години од формирањето на ЕМА.

Папата Франциско дејствува како врховен морален авторитет за политичка цел или, како што може да се каже, е назначен како таков.

На 25.09.2015 година, Френсис беше единствениот главен говорник на специјалниот самит на ООН на кој беа решени Целите за одржлив развој, т.е. глобалната политика до 2030 година. Оваа претходна уникатна привилегија за поглавар на црквата и за верски водач, во светот Нему му беше дозволено да ја благослови агендата на ООН.

На ист начин, тој сега дејствува како главен амбасадор на глобалната политичка агенда, конкретно за вакцинацијата против Ковид. Критичарите веќе ја нарекуваат вакцинацијата против Ковид како нов „идол“ од кој дури и католичките кругови не се имуни.

...

ПОСТ НА ГОДИНАТА
futvlogo1

Футв Медиа е самофинансиран медиум, известуваме целосно независно од политичките партии, државните институции и невладините организации.

Стапи во контакт со нас