Четири причини зошто да не се вакцинирате

Ако прашате некого зошто избрале да ја земат вакцината против Ковид или зошто носат маска, може да ви одговорат: „Заради науката“. Следното прашање што треба да се постави е колку од овие луѓе навистина ја погледнале науката за вакцините и дали маските можат да бидат ефикасен начин за ограничување на ширењето на КОВИД?

Колку што можеме да видиме, мнозинството луѓе ги добиваат своите информации од главните медиумски организации кои имаат силни врски со нарко компаниите и владите и се знае дека презентираат перспектива која ја фаворизира едната агенда, додека целосно ја исмејува другата.

Тие понекогаш одат дотаму што етикетираат поинаква перспектива како „теорија на заговор“, иако има доволно веродостојни докази за поддршка на тврдењата за таа перспектива. Кои се социјалните и културните импликации од несогласувањето со мнозинството?

Поради нивната потпираност кон еден извор на медиуми, на многу луѓе не им се прикажани информации и перспективи што раскажуваат различна или поцелосна приказна, особено кога станува збор за „контроверзни“ теми.

Честопати овие прашања се избегнуваат со нивно исмевање наместо со решавање на поентите изнесени од други перспективи. Видовме многу од ова со КОВИД. Невидено ниво на научна цензура се случи на што било поврзано со КОВИД, и многу академици се жалат на тоа веќе подолго време.

Еден цитат што сакаме да го искористеме за да го демонстрираме ова е од др. Камран Абаси, неодамна извршен уредник на престижниот британски медицински журнал, уредник на Билтенот на Светската здравствена организација и советнички уредник за Плос Медицин. Тој е уредник на „Журнал на кралското здружение за медицина“ и „ЈРСМ Опен“. Тој неодамна објави статија во БМЈ со наслов „Ковид-19: Политизација,„ Корупција “и сузбивање на науката“.

Науката е потисната за политичка и финансиска добивка. Ковид-19 масовно ја ослободи владината корупција и тоа е штетно за јавното здравје. Политичарите и индустријата се одговорни за оваа опортунистичка проневера.

Ова исто така важи и за научници и здравствени експерти. Пандемијата покажа како медицинско-политичкиот комплекс може да манипулира во итни случаи - време кога е уште поважно да се зачува науката.

Винеј Прасад МДХ, вонреден професор на Универзитетот во Калифорнија, Сан Франциско. Тој е еден од многуте експерти во оваа област кои, за време на оваа пандемија, ги критикуваа проверувачите на факти на Фејсбук за нивните погрешни чекори, обележувајќи ја содржината како погрешна кога не е.

Еден од најдобрите примери на репресија е реториката „против блокирање“. Неколку десетици студии заклучија дека блокадите не ги намалуваат инфекциите со КОВИД.

Тие ќе убијат повеќе луѓе отколку КОВИД поради недостиг на пристап до медицинска нега, гладување и предизвикување низа други здравствени и економски проблеми.

Без оглед, експертите кои ги објавија и споделија овие информации се силно цензурирани. И културно, ние се преправаме дека нема наука што зборува против заклучувањата.

Др. Сунетра Гупта, професор од Оксфорд, за кој многумина сметаат дека е најистакнатиот епидемиолог на заразни болести во светот. Таа е една од многуте што објаснува дека заклучувањата не сториле ништо за да ги заштитат луѓето од КОВИД и дека направиле голема штета.

Зошто толку многу почитувани експерти кои зборуваат против мерките за борба против КОВИД се исмејуваат, игнорираат и не се признаваат. Зошто не се споделуваат подеднакво сите перспективи, науки и податоци? Зошто ефективните „алтернативни“ третмани се игнорираат и вакцината се претставува како единствена опција?

Подолу се наведени првите четири причини зошто неподготвеноста за вакцини против КОВИД е толку голема кај луѓето од сите слоеви на животот.

 

1.Недостаток на доверба во владините и фармацевтските компании.

Прво, би сакале да го свртиме вашето внимание на цитат од статијата објавена во Меѓународниот весник за криминал, правда и социјална демократија од професорот Педи Раулинсон од универзитетот Западен Сиднеј.

Критичката криминологија постојано привлекуваше внимание на поврзаноста на државните компании како место на корупција и други форми на криминал. Сценарио што се влошува со интензивирање на неолиберализмот во области како што е здравствената заштита.

Државно-фармацевтскиот однос, кој се повеќе влијае врз здравствената политика, не е исклучок. Ова е особено случај кога фармацевтски производи, како што се вакцините, се појавува сектор на индустријата, се пропишани со директно кршење на принципот на информирана согласност.

Ваквите политики генерираат сомнеж и противречност бидејќи критичарите го доведуваат во прашање интегритетот на владата и фармацевтската индустрија и нејзините импликации врз безбедноста на вакцините.

Наместо да се промовира отворена дебата, сепак беа воведени драконски форми на управување за да се потисне и замолчи секоја форма на критика, заштитувајќи ги така активностите на државата и фармацевтската индустрија од независен надзор.

Написот ја испитува оваа врска во контекст на неодамнешното законодавство во Австралија за заострување на задолжителниот режим околу вакцините. Тој тврди дека обидите за поткопување на слободата на изразување и систематско оцрнување на оние кои критикуваат или противречат на задолжителните програми за вакцинација, функционираат како процес на корупција, давајќи впечаток дека корупцијата навистина постои во рамките на државно-фармацевтскиот сојуз.

Постојат многу примери кои илустрираат зошто толку многу луѓе едноставно не можат да им веруваат на овие институции за ништо, а камоли на здравјето. Друг доаѓа од трудот од 2010 година на Роберт Г. Еванс, д-р, професор Емеритус, Економско училиште на Ванкувер, УБЦ. Трудот, со наслов „Тешко за криминалот? Фајзер и ЦИХР “, достапен преку Националната медицинска библиотека (ПабМед), опишува како Фајзер бил„ вообичаен криминалец “, кој постојано бил вклучен во незаконски и криминални активности.

Овој конкретен труд забележува дека Фајзер платил „три милијарди долари во кривични казни, граѓански казни и поротни казни“ од 2002 до 2010 година. Имајте на ум дека сега сме во 2021 година и тој број е веројатно многу поголем.

Неодамнешна статија објавена во Англискиот Журнал за Медицина опишува зошто оние кои се оштетени од вакцината КОВИД-19 немаат право на компензација од Програмата за компензација на повреди на вакцини (ВИЦП) затоа што КОВИД сè уште е „итен случај“. Исто така, се поставува прашањето за неподготвеност на вакцините.

Во него се споменува дека меѓу афроамериканците, многумина не сакаат да ја земат вакцината против КОВИД заради настани како Студијата за сифилис во Тукеги. Студијата користела Афроамериканци за да видат како напредува сифилисот. На луѓето со сифилис им било кажано дека ќе добиле бесплатно лекување, но во реалноста тие не добија ништо. Ова се случи дури и откако беше откриен лекот, луѓето сè уште не добиле лек или каков било друг познат третман. Ги излажале.

Питер Букстун, објави информации за студијата до Њујорк Тајмс и весникот ги објави на насловната страница на 16 ноември 1972 година, студијата за Тускиги конечно заврши. Во овој момент, само 74 од испитаниците биле живи. 128 пациенти починале од сифилис или од неговите компликации, 40 од нивните жени биле заразени, а 19 од нивните деца развиле вроден сифилис.

Студијата во НЕЈМ укажува на:

Во истражувањето на семејството Кајзер, спроведено во август и септември 2020 година, беше откриено дека 49% од црните испитаници веројатно нема или дефинитивно нема да се вакцинираат против Ковид-19, во споредба со 33% од белите испитаници.

Слично на тоа, анкетата на истражувачкиот центар Пју во ноември покажа дека и покрај тоа што 71% од црните испитаници познавале некој кој бил хоспитализиран или починал од Ковид-19, само 42% имале намера да вакцинираат против Ковид-19 веднаш штом ќе биде достапно. Овие резултати укажуваат на потребата да се обезбедат силни безбедносни мрежи и поддршка за промовирање на усвојувањето на вакцината Ковид-19 кај ранливите популации, вклучително и соодветна компензација за повредите.

Една студија проценува дека до 31 процент од анкетираните Американци можеби нема да можат да ја земат вакцината. Си-Ен-Ен покажа дека приврзаниците на Доналд Трамп нема да ја прифатат вакцинацијата. Ако е така, тоа може да биде повеќе од 50 проценти од Американците, или барем секој што гласаше за Трамп, што е огромна бројка.

Постојат безброј примери, не само во заедницата на црнците. Неколку истражувања во Канада и САД покажаа дека она што се чини дека е прилично големо малцинство нема да ја прими вакцината. Ова исто така вклучува медицински професионалци. На пример, 50 проценти од медицинскиот и болничкиот персонал во округот Риверсајд одбиваат да земат вакцина против Ковид-19. Имајте на ум дека округот Риверсајд, Калифорнија има население од приближно 2,4 милиони луѓе. Истражувањето спроведено во болницата Лорето во Чикаго покажа дека 40 проценти од здравствените работници нема да ја земат вакцината КОВИД-19 откако ќе им биде достапна.

Неподготвеноста на лекарите и академиците кон вакцината не е ништо ново. За да го појасниме ова, честопати се повикуваме на конференцијата организирана од Светската здравствена организација (СЗО) кон крајот на 2019 година. На конференцијата, др. Хајди Ларсон, професор по антропологија и директор за истражување на ризици и одлуки на Проектот за доверба на вакцините, го истакна ова:

Другото нешто што е тренд и проблем не е само довербата во давателите на услугите, туку довербата во давателите на здравствени услуги. Имаме многу разнишани здравствени работници на првите редови кои започнуваат да ги доведуваат во прашање вакцините и безбедноста на вакцините. Ова е огромен проблем затоа што до денес, најдоверливата личност во секое истражување што сум го видела низ целиот свет е давателот на здравствена заштита.

 

2.Вирусот има стапка на преживување од 99,95%.

Д-р Џеј Батачарија, од Медицинскиот факултет на Универзитетот Стенфорд неодамна сподели дека стапката на преживување кај луѓето на возраст под 70 години е 99,95 проценти. Тој исто така рече дека КОВИД е помалку опасен за децата отколку грипот. Ова се заснова на околу 50 објавени студии и информации кои покажуваат дека повеќе деца во САД починале од грип отколку од КОВИД. Ова исто така е во корелација со податоците од Шведска.

Јонас Ф. Лудвигсон, педијатар од Универзитетската болница во Еребро и професор по клиничка епидемиологија на Институтот Каролинска, објави истражување кое покажува дека скоро 2 милиони училишни деца не умрело ниту едно од Ковид, и покрај тоа што немало заклучувања, затворање на училишта или затворање за време на првиот бран.

Постои верување дека КОВИД не е поопасна од другите сериозни респираторни заболувања, кои се втора водечка причина за смртност низ целиот свет, и дека Ковид е сличен на веќе постоечките коронавируси кои го обиколија светот со децении, инфицирајќи стотици милиони луѓе и убивање на десетици милиони годишно.

Друг проблем што го покренаа многумина и кој сега е јавно познат е фактот дека е многу нејасно колку смртни случаи се обележани како КОВИД и се всушност како резултат на КОВИД.

Овие се причини зошто луѓето ја сметаат вакцината како непотребна. Во некои случаи, луѓето сметаат дека ризикот од повреда на вакцинација е поголем од ризикот од смрт од КОВИД, што всушност може да биде точно. Ова е сосема поинаква дебата, но еве ги податоците од системот за пријавување на несакани дејства за вакцини во (САД):

За  системот (ВАЕРС) е познато дека следи само околу 1 процент од повредите на вакцините. Пилот-студија од 2010 година на ХХС откри дека 1 од 39 вакцини предизвикале повреди, шокантна споредба со ЦДЦ од 1 во милион. На пример, од 1990 до 2007 година имало околу 80 000 случаи на заболување од болест Кавасаки во САД. За истиот период, само 56 случаи во САД биле пријавени во ВАЕРС - 0,07%. Причината за болеста Кавасаки е непозната; тоа е ретко, многу е сериозно и е широко распространето кај младите и често вакцинирани деца. Ако некој настан заслужува итно пријавување до ВАЕРС, тоа е болеста Кавасаки, но тоа не се случува.

Имајте на ум дека околу 100 милиони луѓе во САД примиле барем една вакцинација. Исто така, не се пријавени сите повреди на ВАЕРС како резултат на вакцината. Досега едноставно не знаеме.

Има извештаи и за смртни случаи на социјалните мрежи. Се чини дека има стотици примери, но на крајот на денот нема соодветен систем за правилно следење на несакани реакции и смртни случаи. Главниот тек исто така воопшто не е заинтересиран за овој разговор.

 

Има два популарни канали на Телеграм кои редовно постираат смртни случаи по вакцинирањето.

COVID VACCINEVICTIMS и Covid Vaccine Deaths Reports Worldwide

 

3.Некои луѓе не знаат колку е безбедна и ефикасна вакцината

Д-р Питер Доши, ко-уредник на британскиот медицински журнал, објави напис во списанието во кое се нуди предупредување за наводно „ефективните 95%“  вакцини на Фајзер и Модерна. Тој истакнува неколку причини поради кои се доведува во прашање ефективноста за која тврдат компаниите за лекови.

Вакцината се продава масовно како спасител, што е случај со скоро сите вакцини, иако со години се креваа многу проблеми. Одличен пример за ова е употребата на вакцини кои содржат алуминиум. Научниците откриле дека инјектираниот алуминиум е многу различен од проголтаниот алуминиум. Инјектираниот алуминиум не го напушта телото, но сепак може да се открие во мозокот со години по инјекцијата. Дали е тоа „Анти-вакс“? Не, ова е само наука, ова е легитимна загриженост.

Постојат загрижености за вакцината против КОВИД, главно затоа што технологијата мРНК што се користи во многу вакцини е нова.

Неколку други трудови исто така предизвикаа загриженост. Студија објавена во Меѓународниот весник за клиничка пракса во октомври 2020 година вели:

Вакцините КОВИД-19, наменети за производство на неутрализирачки антитела, можат да ги сензибилизираат вакцинираните на потешка болест отколку ако не биле вакцинирани. Вакцините САРС, МЕРС и РСВ никогаш не биле одобрени, а податоците добиени при развој и тестирање на овие вакцини сугерираат на сериозен механистички проблем.

Имено, вакцините се развиле емпириски користејќи го традиционалниот пристап (се состои од немодифициран или минимално модифицирани шилести вирусни коронавируси за да се предизвикаат неутрализирачки антитела), без оглед дали се состојат од протеин, вирусен вектор, ДНК или РНК и без оглед на начинот на администрација , Болеста КОВИД-19 може да се влоши со зголемување на зависноста од антитела (АДЕ).

Овој ризик е доволно маскиран во протоколите за клинички студии и формуларите за информирана согласност за тековните студии за вакцини против Ковид-19, така што е малку веројатно соодветното образование на пациентот за овој ризик и не е можна вистинска информирана согласност од субјектите во контекст на овие студии.

Во новата истражувачка статија објавена во списанието „Микробиологија и инфективни болести“, сличен проблем има и имунологот-ветеран J..Барт Класен, кој пишува дека „вакцините против КОВИД-базирани на РНК имаат потенцијал да предизвикаат повеќе болести отколку епидемијата на КОВИД -19“.

Со децении, Класен објавуваше трудови во кои се испитува како вакцинациите можат да доведат до хронични болести како што се дијабетес тип 1 и тип 2 - не веднаш, туку три или четири години подоцна. Во овој најнов труд, Класен предупредува дека технологијата за вакцини базирана на РНК може да создаде „нови потенцијални механизми“ на несакани ефекти од вакцините, за кои ќе бидат потребни години да излезат на виделина.

Пред неколку години, тим од скандинавски научници спроведоа студија и открија дека африканските деца кои биле вакцинирани со вакцината ДТП (дифтерија, тетанус и голема кашлица) во раните 1980-ти имале пет до десет пати поголема смртност од нивните невакцинирани врсници.

Тие објаснуваат:

Треба да биде загрижувачко што ефектот на рутинската вакцинација врз смртноста од сите причини не е испитан во рандомизирани студии. Сите моментално достапни докази сугерираат дека вакцината ДТП може да убие повеќе деца од други причини отколку да ги спаси од дифтерија, тетанус или голема кашлица. Додека вакцината ги штити децата од целната болест, тоа исто така може да ги направи поподложни на неповрзани инфекции.

 

4.Може да има заштита од инфекција

Како и кај повеќето вируси, инфекцијата му обезбедува имунитет на домаќинот. Земете го вирусот сипаници. Детето има 0,01 шанса да умре од сипаници, но доколку го преживее вирусот ќе има доживотна заштита од вирус, зајакнат и развиен имунолошки систем и евентуално уште подобра заштита од неколку видови на рак.

Исто така, многу е сомнително дали ММР вакцината е ефикасна. Постои долга историја на епидемии на сипаници во силно вакцинирани популации. Децата треба да направат вакцинација, тогаш антителата ќе истечат, па треба да направат втора. Третата се чини дека е во подготовка. Не е ни јасно дали вакцината е поопасна од сипаниците.

Мартин Кулдорф, професор по медицина на универзитетот Харвард и експерт за безбедност на вакцините, неодамна објави на Твитер,

Откако се заштитија додека работничката класа беше изложена на вирусот, вакцинираните #зумери сега сакаат да помине #вакцинацијата каде што не се смета имунитетот од претходната инфекција, и покрај посилните докази за заштита. Уште еден напад врз работните луѓе.

Тој исто така неодамна твитна:

Довербата во #вакцините опаѓа, но не обвинувајте ја малата група на антиваксери. Токму оние кои бараат сертификат за #вакцинација тврдат дека секој треба да се вакцинира и оние што цензурираат дискусии за вакцинација, кои ја нарушуваат довербата во вакцините.

Постојат неколку студии кои укажуваат на поентата на професорот дека оние кои биле заразени со Ковид може да имаат имунитет со години, а можеби дури и со децении. На пример, според новата студија, напишана од почитувани научници од водечките лаборатории, лица кои закрепнале од коронавирусот развиле „робусно“ ниво на Б-клетки и Т-клетки (неопходни за борба против вирусот). Овие клетки можат да опстојуваат во телото многу, многу долго “. Ова е само еден од многуте примери.

Постојат студии кои сугерираат дека инфекцијата со претходни коронавируси, која го обиколила целиот свет пред КОВИД-19 и заразила стотици милиони луѓе годишно, исто така може да обезбеди заштита од КОВИД-19.

 

Заклучок

На крајот на денот постои голема загриженост за КОВИД вакцината, нејзината ефикасност, нејзината безбедност на краток и долг рок. И покрај овие проблеми, вакцината се пласира како неоспорно безбедна и ефикасна.

Петта категорија можеше да биде додадена на овој напис и тоа е исмејување и признавање на други, поевтини, поефикасни третмани кои се покажаа како исклучително успешни. Се чини дека овие третмани ќе ја направеа вакцината бескорисна и непотребна, но вакцината е производ вреден повеќе милијарди долари.

Треба да ги разгледаме овие работи во денешно време. Дали „моќните“ навистина би спречиле и исмеваат третмани што можат да спасат многу животи  и да ги направат вакцините бескорисни и опасни, и покрај толку многу спротивни докази дека вакцината се чини дека е единственото решение за слободата?

Дали навистина сакаме да живееме во свет каде што ќе им дадеме на мала група луѓе можност да препишат вакцини со цел да имаат пристап до одредени слободи што секогаш ги имавме пред КОВИД? Дали е така? Дали е тоа етичко? Ако им дозволиме да го сторат тоа, што ќе им дозволиме да прават во иднина?

ПОСТ НА ГОДИНАТА
futvlogo1

Футв Медиа е самофинансиран медиум, известуваме целосно независно од политичките партии, државните институции и невладините организации.

Стапи во контакт со нас