Данска ја забрани АстраЗенека, сега инјекциите ги продава на сиромашни земји

Данскиот здравствен орган размислува да ја испрати вакцината против Ковид на АстраЗенека во посиромашните земји, иако вакцината има „реален ризик од сериозни несакани ефекти“ според Светската здравствена организација (СЗО).

Европскиот директор на СЗО Ханс Клуге го претстави планот денес, еден ден откако Данска стана првата земја на континентот што трајно ги отстранила инјекциите од својата кампања за вакцинација, поради истрагата за несаканите ефекти на коагулацијата на крвта.

Планот за споделување на вакцините со посиромашните нации е во тек и Данска не објавува конкретни детали, но Клуге рече дека „данското Министерство за надворешни работи е подготвено или веќе разгледува опции“ за прераспределба на вакцините на земјите во кои има потреба.

Данските здравствени власти вчера ја објавија одлуката за запирање на употребата на лекот. Тие го оправдаа ова со „врска помеѓу многу ретки случаи на невообичаени згрутчувања на крвта, крварење и мал број на тромбоцити“, предупредувајќи дека „постои реален ризик од сериозни несакани ефекти“.

ПОСТ НА ГОДИНАТА
futvlogo1

Футв Медиа е самофинансиран медиум, известуваме целосно независно од политичките партии, државните институции и невладините организации.

Стапи во контакт со нас