Украински амбасадор: Киев размислува за нуклеарно вооружување

RT.DE Со оглед на влошената состојба на границата со источна Украина, украинскиот амбасадор во Германија повикува на поголема „воена поддршка од Западот“.

Тој исто така размислува за нуклеарно вооружување доколку источноевропската земја не стане членка на НАТО.

 

Украинскиот амбасадор во Германија повика на поголема „воена поддршка од Западот“ со оглед на влошената состојба на границата со источна Украина.

„Ситуацијата е катастрофална“, рече Андриј Мелник во четвртокот за Дојчландфунк. Мелник размислува и за нуклеарно вооружување доколку источноевропската земја не стане членка на НАТО.

„Или сме дел од сојуз како НАТО и исто така придонесуваме за да ја направиме оваа Европа посилна или имаме само една опција, потоа да се вооружиме“, рече украинскиот амбасадор.

Киев „можеби, исто така, ќе размисли за нуклеарен статус“ во иднина. „Како поинаку можеме да ја гарантираме нашата одбрана?“, Праша тој.

Читај повеќе на Русија Денес на повеќе јазици

ПОСТ НА ГОДИНАТА
futvlogo1

Футв Медиа е самофинансиран медиум, известуваме целосно независно од политичките партии, државните институции и невладините организации.

Стапи во контакт со нас