Софтверoт за следење во Велика Британија е суспендиран

Ажурирањето на апликацијата НХС во Велика Британија „Тест и трага“, што требаше да се совпадне со делумното отворање на пабовите и рестораните, беше блокирано од „Епл“ и „Гугл“ бидејќи ги прекрши правилата за собирање податоци за локацијата.

Кога во понеделникот беше олеснето заклучувањето во Велика Британија, компјутерската апликација НХС требаше да вклучи нова опција која штом беше позитивна, ќе им овозможи на корисниците да видат список со сите места што ги посетиле преку КјуЕр-кодот за преземање.

Сепак, оваа форма на геолокација беше експресно забранета од „Епл“ и „Гугл“, кои заеднички го развија системот за известување за мобилните телефони, бидејќи го кршеше принципот на доверливост.

Јавните здравствени власти ширум светот кои се пријавија на системот за известување за изложеност се согласија никогаш да не го користат за собирање податоци за локацијата Сепак, „Епл“ и „Гугл“ веруваат дека токму тоа го прави ажурирањето на апликацијата.

Апликацијата мора „да биде во согласност со прописите бидејќи се заснова на децентрализираниот модел на апликација развиен од „Епл“ и „Гугл“, кој ги чува информациите собрани од апликацијата на уредите на корисниците и споделува само ограничена количина на податоци со епидемиолозите кои ја следат пандемијата. ”

 

Извор: COVID-19: NHS coronavirus app update blocked for breaking privacy rules

ПОСТ НА ГОДИНАТА
futvlogo1

Футв Медиа е самофинансиран медиум, известуваме целосно независно од политичките партии, државните институции и невладините организации.

Стапи во контакт со нас