Во Франција, креативниот протест против мерките на Корона расте

„Ние сакаме да продолжиме да танцуваме“ ... овој рефрен го слушате се почесто во Франција во последните неколку недели.

Пееше и танцуваше во бројни протести на јавни места. Шансонот „Дансер бис“ расцвета во химна на мирен и креативен отпор кон мерките на Корона во последните неколку недели.

Само минатата недела, стотици Французи ја танцуваа својата фрустрација на гостувањето кај Gare de l’Est во Париз. Слики кои го загреваат вашето срце и ви даваат надеж. Планирани се понатамошни активности,

Бидејќи само неколку од нашите читатели го разбираат текстот на песната, ние подготвивме бесплатен превод за вас.

Воздржете се:
Ние сакаме да продолжиме да танцуваме
Погледнете како нашите мисли ги прегрнуваат нашите тела
да ги поминеме нашите животи во напредок на акорд
О, не, не ..........

Ние сме птици преселници. Никогаш послушни, не навистина мудри.
Ние не се заколнуваме на верност до зората под сите околности.
Дојдовме да ја прекинеме тишината.

И кога „добриот крал“ зборува на телевизија навечер и ја прогласува пресудата,
се покажуваме без респект. Но, секогаш со елеганција.
О не, не …….

Воздржете се x2

Автомобил, подземна железница, работа, потрошувачка, декрети, пропишани апсурди.
И тешко на оној што мисли ...
И тешко на оној што танцува ...

Секоја авторитарна мерка, секоја наредба за безбедност
повеќе ја брише нашата доверба. Се обидувате со упорност да ја
заклучи нашата совест.
О не, не …….

Воздржете се x2

Да не бидеме импресионирани од ништо од овие
неразумни луѓе,
продадете го стравот во изобилство. Непристојни стравови.

Да го чуваме на растојание за нашиот разум.
За нашето социјално и еколошко здравје
се нашите насмевки, нашата интелигенција
инструментите на отпор кон нивното лудило.
О не, не …….

 

Додуша, текстот на оваа протесна песна звучи позаоблено на француски. Песната е на Каддур Хадади, познат како Х.К., глава зад уметничкиот колектив ХК и лес Салтимбанк - син на алжирски имигранти, кој во Франција е познат како класичен левичар, текстописец,.

Хадади ја објави песната „Дансер бис“ во декември минатата година и видеото веќе привлече повеќе од два милиони гледачи на ЈуТјуб - и трендот рапидно расте.

Со заострувањето на мерките за корона во Франција, песната стана химна на мирниот отпор. Веќе е отпеана на стотици протести во десетици градови.

ПОСТ НА ГОДИНАТА
futvlogo1

Футв Медиа е самофинансиран медиум, известуваме целосно независно од политичките партии, државните институции и невладините организации.

Стапи во контакт со нас