Научната заедница го отфрла извештајот на СЗО за потеклото на Ковид-19

Повеќе од една година по пандемијата, без разлика дали се должи на политички интереси, недостаток на научен консензус, недостаток на ресурси или сопствени невозможности на природата, вистината за потеклото на Ковид-19 сè уште е непозната. И можеби ќе остане така уште долго време.

Откако Светската здравствена организација испрати делегација да го испита потеклото на Ковид-19 и се врати со лоши резултати и малку непобитни докази, група научни експерти напишаа отворено писмо во кое целосно се спротивставија на извештајот изработен од Меѓународната здравствена организација.

„Заедничкиот извештај на Кина и Светската здравствена организација за КОВИД-19 не даде веродостојни одговори на прашањето како започна пандемијата, затоа се потребни подетални истражувања, со или без учество на Пекинг“, се вели во дел од писмото.

Извештајот поднесен од ООН, меѓу другото, содржеше и „заклучок“ дека веројатноста дека вирусот потекнува од лабораторија е навистина минимална и тој се пренесува од лилјаци на други животни.

Сепак, тоа беше првиот човек на самиот субјект, Тедрос Аданом Гебреизус, кој побрза да му каже на светот дека има недостаток на истражување и дека комитетот има само пристап до многу малку информации.

Резултатот од ова беше ова писмо од научниците, кое исто така тврди дека „светот можеби ќе треба да се врати на„ Планот Б “и да спроведе истрага што е можно по систематски без вклучување на Пекинг.

Кина има бази на податоци за вирусите што ги имале, има лабораториски белешки за работата што е направена, има секакви научници кои ја работат работата и немаме пристап до тие ресурси или до овие луѓе “.

Од друга страна, експертите бараат да се формира комисија со експерти и научници кои се назначени на транспарентен начин и имаат пристап до сите информации, „без присуство на владини агенции и со помош на преведувачи обезбедени од СЗО“.

ПОСТ НА ГОДИНАТА
futvlogo1

Футв Медиа е самофинансиран медиум, известуваме целосно независно од политичките партии, државните институции и невладините организации.

Стапи во контакт со нас