Хорор на Свети Винсент - Само вакцинирани лица спасени по масовна ерупција на вулкан

Во петокот, вулканот Ла Софриер еруптираше на карипскиот остров Свети Винсент. Столб чад се издигна од кратерот висок шест до осум километри. Многу пепел се насели во селата околу вулканот. Директорот на сеизмичкиот центар рече дека може да следат повеќе ерупции.

Евакуирани се само луѓе вакцинирани против корона. За операцијата за евакуација, властите распоредија, меѓу другото, и четири крстаречки бродови за превоз на граѓани од прв ред на околните острови. Граѓаните од втора класа, кои не биле вакцинирани, останаа зад себе и сега се изложени на вулканска пепел.

Како што покажува следниот извадок од станицата Си-Би-Си, ние веќе живееме во свет во кој се прави разлика помеѓу луѓето кои биле вакцинирани и луѓето кои не биле.

 

 

Околу 16.000 луѓе бегаат за живот. Има прекини на електричната енергија, снабдувањето со вода за пиење е прекинато и сонцето е скоро невидливо поради огромниот облак од пепел. И сега на островјаните им е кажано дека можеби нема да бидат спасени ако не биле вакцинирани против корона.

Премиерот Ралф Гонсалвс од Свети Винсент и Гренадини на прес-конференција во саботата рече дека само вакцинираните ќе бидат евакуирани.

 

ПОСТ НА ГОДИНАТА
futvlogo1

Футв Медиа е самофинансиран медиум, известуваме целосно независно од политичките партии, државните институции и невладините организации.

Стапи во контакт со нас