Москва: нема повеќе „деловно како и обично“ со Западот

Откако рускиот министер за надворешни работи Лавров вчера покажа дека руското трпение со Западот е при крај, тој денес повторно го потврди ова во интервју и портпаролот на Крим се изрази исто така на ист начин. Формулацијата на двете декларации може да се најде тука.

Говорот на Лавров повеќе не исклучуваше крај на дијалогот со ЕУ. Денешните изјави покажуваат дека ова не било непромислена изјава, но очигледно ја одразува новата руска политика. Дали ќе се освести ли навреме ЕУ и ќе го смениме курсот?

Но, Русија очигледно е заситена по пет години во кои ги издржа без поплаки санкциите, и сите неосновани обвинувања и дипломатски навреди од страна на ЕУ.

Во интервју што Лавров го даде на неколку руски медиуми денес, тој рече:

„За нас се поставува следното прашање: не само дали може да има„ деловни активности како и обично “, туку дали воопшто може да има„ деловни активности “со ЕУ, што не само што е попустливо, туку и арогантно - изгледа на Русија и бара да ги исповедаме сите гревови за кои ЕУ верува дека сме ги сториле. Мислам, не треба да се правдаме, имаме сопствен устав, свои закони. Треба да се одржат економските врски и играчите во економијата треба сами да одлучат што е поволно за нив, а што не. Но, шетањето и понижувањето, според мое мислење, е под нашето достоинство “.

Портпаролот на Крим Песков ги коментира изјавите на Лавров на следниов начин:

„Очигледно е дека во тоа време не го прекинавме дијалогот на сите замислени нивоа. Јасно е дека обидите на Русија да го продолжи дијалогот не се исполнети со разбирање. И очигледно е дека Русија не е подготвена да го прифати однесувањето со кое се соочуваме во случајот со берлинскиот пациент. Крим се залага за продолжување на дијалогот заснован на меѓусебно почитување. Колку и да е банално, не можете да танцувате танго сам “.

 

Овие цитати се од овој извештај на руската телевизија.

ПОСТ НА ГОДИНАТА
futvlogo1

Футв Медиа е самофинансиран медиум, известуваме целосно независно од политичките партии, државните институции и невладините организации.

Стапи во контакт со нас