Министерство за Турингија: Пресудата за Вајмар нема никакво влијание врз Турингија

Појаснување во врска со минатиот пост, линк подолу.

На 11 април 2021 година, Министерството за образование, млади и спорт на Турингија објави изјава за новата пресуда на Окружниот суд во Вајмар.

На 8 април 2021 година, Семејниот суд во Вајмар донесе одлука дека на две училишта во Вајмар им е забрането со непосреден ефект да им даваат инструкции на учениците да носат какви било прекривки за уста и нос (особено квалификувани маски како што се маските ФФП2),  или учествувајте во брзи тестови на САРС-КОВ-2. Во исто време, судот донесе одлука за одржување на наставата лице в лице.

 

Пресудата се смета за сензација во земјите што зборуваат германски. Во тоа се наведува дека е повеќе од непропорционално што 100 000 ученици од основно училиште треба да ги трпат сите несакани ефекти од носењето на маска една недела, со цел да се спречи само една инфекција неделно.

исто така прочитајте

Сензационална пресуда од Вајмар: нема маски, нема дистанца, нема повеќе тестови за учениците

 

Сега Министерството за образование на Тирингија ги објави следниве изјави (цитат):

„Резолуцијата сè уште не е правилно објавена. Ниту училиштата, ниту државната влада не ја добиле резолуцијата во писмена форма. Досега знаеме само за една е-пошта до управата на училиштето.

Како и секоја судска одлука, и оваа одлука може да има правно дејство само за оние кои се вклучени во постапката. Во конкретниот случај, има двајца ученици. Одлуката нема никакво влијание врз мерките за заштита на инфекциите што беа наложени за училиштата во Турингија како целина. Тие остануваат законски во сила. Истото важи и за какви било дополнителни мерки за заштита на инфекции во кругови со голем број на инфекции.

Одлуката предизвикува сериозни процедурални сомнежи. Надлежноста на семејниот суд во постапката за старателство е ограничена на прашања на старателство; прегледот на мерките за заштита на инфекции или законските уредби на државната влада, од друга страна, е одговорност на управните судови.

Исто така, само специјално именувани физички или правни лица можат да бидат адреса на судски налози или забрани; „директорите и наставниците“ на две училишта кон кои е наменета резолуцијата не го исполнуваат ова основно барање.

Со оглед на овие и други процесни проблеми, дали одлуката воопшто има некаков правен ефект и може да трае, мора да биде разгледана од повисок суд. Затоа, Министерството за образование ќе побара судски преглед на одлуката што е можно поскоро.

Министерството за образование е во размена со училиштата за тоа како да се справат со двете деца погодени од одлуката. Патем, мерките за заштита на инфекции за сите наставници и ученици продолжуваат да се применуваат непроменети во двете училишта погодени во Вајмар и низ Слободната држава “.

Извор: Министерството за Турингија

ПОСТ НА ГОДИНАТА
futvlogo1

Футв Медиа е самофинансиран медиум, известуваме целосно независно од политичките партии, државните институции и невладините организации.

Стапи во контакт со нас