Во случај на војна, Русија ќе ги брани своите граѓани во Донбас

Извештајот доаѓа од руската телевизија и ние прво ќе го цитираме краткиот извештај, а потоа ќе дадаеме некои основни информации за подобро разбирање.

 

Почеток на преводот:

Козак: Во случај на војна, Русија ќе ги брани своите граѓани во Донбас

Ако во Украина се повтори масакр како оној во Сребреница, Русија ќе ги заштити своите граѓани кои живеат во Донбас, изјави заменик-шефот на администрацијата на рускиот претседател Дмитриј Козак.

Во исто време, тој истакна дека вооружените сили на ДНР и ЛНР имаат доволно борбено искуство за да одбијат напад во случај на инцидент. Што се однесува до самата Украина, подобро би било да не започнуваме борби.

„Почетокот на непријателствата е почеток на крајот на Украина. Тоа е истрел во себе, не во коленото, туку повисоко “, го цитира Козак новинската агенција Интерфакс.

Дури и ако Украина влезе во НАТО, Северноатлантскиот сојуз нема да се меша во конфликтот во Донбас, додаде заменик-шефот на претседателската администрација.

Масакрот во Сребреница е најголемиот масакр во Европа од крајот на Втората светска војна. Во тоа време, вооружените сили на Република Српска убијаа околу 8.000 Босанци.

Крај на преводот

 

Црвени линии

Оваа изјава треба да се сфати сериозно и ние ја толкуваме како порака до Киев, Вашингтон и Брисел. Русија во минатото неколку пати ги покажа црвените линии на САД. На пример, кога станува збор за Крим во 2014 година, Путин преку телефонски разговор му објасни на Обама дека ќе отиде во крајност во заштитата на народот на Крим, а тоа се покажа и кога руски авион го зеде американскиот брод Доналд Кук во црното море „се исклучи“ со радио-електронско оружје и со ракетите „Бастион“ насочи кон друг американски воен брод кој се движеше кон Крим.

Путин подоцна зборуваше отворено за ова во интервјуа и исто така рече дека Русија демонстративно поставила ултрамодерни антибродски ракети „Бастион“ на Крим на таков начин што американските сателити морале да ги видат.

Може само да се претпостави за што сега се разговара меѓу Москва и Западот, но бидејќи во моментов нема директни контакти меѓу рускиот и американскиот претседател, треба да се слуша особено внимателно кога вакви високи претставници на Крим даваат такви изјави.

 

Руските граѓани во Донбас

Може да се претпостави дека западната пропаганда, доколку воопшто известува за оваа руска декларација, ќе разгори страв од Русија дека во иднина ќе ги штити „своите граѓани“ во други земји. Оваа декларација најверојатно ќе биде искористена, особено во балтичките држави со нејзините големи руски малцинства.

Сепак, мора да знаете како се случи тоа што илјадници луѓе во Донбас сега имаат руско државјанство. Кога Русија започна да им го олеснува добивањето на руското државјанство на луѓето во Донбас во пролетта 2019 година,

По 2014 година, Киев одлучи да не издава документи за луѓето во зоната за граѓанска војна. Децата родени по 2014 година немаат меѓународно признати извод од матична книга на родените, луѓето не добиваат пасоши или лични карти кога им истекоа документите итн. Народот е во основа беззаконски и без државјанство. Тие не можат да патуваат, дури и не можат да се возат повеќе затоа што во Украина и Русија треба да покажете лична карта или пасош кога купувате билети.

Самопрогласените бунтовнички републики затоа брзо започнаа да издаваат свои документи, кои освен Русија не ги призна ниту една земја во светот. Бидејќи во Русија имаше над два милиони воени бегалци од источна Украина, кои исто така немаа нови документи издадени од Киев, имаше голем притисок врз руската влада дома за промена на оваа ситуација и затоа беа разгледани поедноставени процедури. а потоа започна да го прави тоа во пролетта 2019 година.

Сепак, Украина сега ја стави Русија во бегство, бидејќи сега Русија, како и секоја друга држава, има должност да ги штити своите граѓани. Украински напад врз Донбас всушност може да доведе до интервенција на руската армија во конфликтот за прв пат. Дилемата во која Киев ја напушти Москва стана стапица и за самата Украина.

Однесувањето на Киев е тешко разбирливо бидејќи Киев инсистира на тоа дека украинските источни територии припаѓаат на Украина и дека луѓето се Украинци. Во исто време, Киев им ги негира социјалните бенефиции како што се пензиите, па дури и документите. Како резултат, Киев создаде ситуација за себе во која луѓето во овие области повеќе не сакаат да имаат никаква врска со Украина.

ПОСТ НА ГОДИНАТА
futvlogo1

Футв Медиа е самофинансиран медиум, известуваме целосно независно од политичките партии, државните институции и невладините организации.

Стапи во контакт со нас