Што истражуваат американските био-лаборатории во Украина?

САД се единствената држава што ја потпиша забраната за биооружје, но одбива да изврши увид во своите био-лаборатории. Кина сега го коментираше ова од сегашни причини и исто така повика експерти на СЗО да имаат пристап до американските био-лаборатории надвор од САД.

Руската новинска агенција ТАСС извести за тоа и ние го преведовме извештајот на ТАСС.

 

Почеток на преводот:

Кинеското Министерство за надворешни работи бара објаснувања од Соединетите држави за експерименти во био-лаборатории во Украина.

Портпаролот на кинеското Министерство за надворешни работи истакна дека САД се единствената земја што сè уште блокира создавање на механизам за преглед според Конвенцијата за биолошко оружје.

 

ПЕКИНГ, 8 април. / ТАСС /. Владата на САД треба да ја информира меѓународната заедница целосно за нејзините експерименти во американските воени био лаборатории во Украина и Форт Детрик. Изјави портпаролот на кинеското Министерство за надворешни работи, Ксиао Лиџијан на прес-конференција во четвртокот.

 

„Се надеваме дека засегнатите земји и Соединетите држави ќе заземат одговорна и отворена позиција и ќе започнат да работат со Светската здравствена организација и да ги поканат своите експерти да спроведат научни истражувања за потеклото на коронавирусот во САД, како што тоа го правеше Кина порано.

 

Како што знам, Русија неодамна повторно им постави прашања на Соединетите држави во врска со нејзините воени и биолошки активности во Форт Детрик и Украина. Другите земји изразија слична загриженост “, рече тој. „Да ја земеме Украина како пример. Соединетите држави формираа 16 биолошки лаборатории само во Украина. Зошто САД формираа толку лаборатории ширум светот и што прават таму, вклучително и во Форт Детрик? “

 

Портпаролот на кинеското Министерство за надворешни работи истакна дека Соединетите држави се единствената земја што сè уште блокира создавање на механизам за преглед според Конвенцијата за биооружје од 1972 година.

 

„Повторно ги повикуваме Соединетите држави да заземат одговорна позиција во решавањето на загриженоста на меѓународната заедница, давајќи исцрпни изјави за тоа што прават во овие лаборатории и одговарајќи на барањата за механизам за преглед“, рече тој.

 

Институтот за истражување на армијата Валтер Рид се наоѓа во Форт Детрик, Мериленд. Со него управува Пентагон и прави биомедицински истражувања, вклучително и за заразни болести.

Био лаборатории на САД во Украина

Во април 2020 година, голем број украински телевизиски станици, вклучително и „1 + 1“ и „Њуз уан“, објавија дека во Украина има американски воени био-лаборатории каде што се вршат експерименти со патогени микроорганизми кои предизвикуваат опасни заразни болести.

 

Во истиот месец, членовите на Рада - шефот на опозициската партија „Опозициска платформа за живот“ Виктор Медведчук и Ренат Кузмин - објавија дека побарале писмен извештај од владата и соодветните органи за работата на 15 американски био -лаборатории во земјава.

 

Тие потсетија дека во август 2005 година Министерството за здравство на Украина и Министерството за одбрана на САД потпишаа договор за заедничка соработка за да се спречи ширењето технологии, патогени и знаење што може да се искористи за развој на биолошко оружје.

 

Документот предвидува собирање и складирање на сите опасни патогени микроорганизми на украинска територија во лаборатории финансирани од Вашингтон и, на барање на САД, ја обврзува Украина да пренесе копии од опасни соеви во САД за понатамошно истражување.

 

Медведчук смета дека објектите во Украина се подредени на Пентагон и ги извршуваат неговите упатства и затоа се де факто воени бази на САД, што е изречно забрането во членот 17 од украинскиот устав.

 

Опозициската партија исто така има сомневања дека лабораториите можат да станат извор на епидемии во земјата, што американската амбасада ги отфрли. Покрај тоа, партијата открила дека амбасадата на САД се обидела да сокрие информации за работата на два центри кои работат на проучување на опасни патогени во Украина.

Крај на преводот

ПОСТ НА ГОДИНАТА
futvlogo1

Футв Медиа е самофинансиран медиум, известуваме целосно независно од политичките партии, државните институции и невладините организации.

Стапи во контакт со нас