Лавров: „Не може пасошите за вакцинација да ги ограничуваат човековите права“

На заедничката прес-конференција со неговиот казахстански колега Мухтар Тлеуберди во четвртокот во Нур-Султан, рускиот министер за надворешни работи Сергеј Лавров го критикуваше пасошот за вакцинација на ЕУ. Тој рече дека не е дозволено ваквиот сертификат за вакцинација против корона да ги ограничува човековите права и експлицитно правото на патување.

 

Во однос на Евроазиската економска унија, Лавров истакна дека треба да се изготват заеднички правила кои не ги ограничуваат правата на граѓаните.

 

Од перспектива на Лавров, досието за вакцинација треба да има само една цел - „да го покаже здравјето на сопственикот на овој документ“. На почетокот на март тој веќе изјави на прес-конференција во Москва дека воведувањето дигитални пасоши за вакцинација дискутирано во ЕУ може да доведе до индиректна задолжителна вакцинација. Лавров буквално:

 

"Значи, луѓето ќе бидат принудени да се вакцинираат ако сакаат да патуваат. Во меѓувреме, луѓето во Европа тешко можат да замислат живот без патувања во рамките на земјите на ЕУ. Да видиме што ќе се појави на крајот. Се надевам дека ќе се донесе одлука имајќи ги предвид интересите на граѓаните на ЕУ и да не се наметнува. Доброволната вакцинација е исклучително важна точка.

 

Од летото, стандардизираните пасоши за вакцинација ќе го „олеснат“ патувањето во ЕУ и ќе послужат како „удобен и брз доказ“, на пр., Исто така, на благајните.

 

Извор и во едно линк до видеото со изјавата: Русија Денес

ПОСТ НА ГОДИНАТА
futvlogo1

Футв Медиа е самофинансиран медиум, известуваме целосно независно од политичките партии, државните институции и невладините организации.

Стапи во контакт со нас