Како големите банки планираат да гo стават светот во стапицата на „Големото ресетирање“

Во јуни 2020 година, елитите од целиот свет се собраа да го најават започнувањето на планот за „ресетирање“ на целата глобална економија - предлог што тие злокобно го нарекоа „Големо ресетирање“.

 

Меѓу многуте шефови на држави и моќни институции кои ветија поддршка на Големото ресетирање на состанокот во јуни беа Меѓународниот монетарен фонд, принцот Чарлс, шефот на Обединетите нации, извршни директори на големите меѓународни корпорации и Светскиот економски форум - еден од нив најважниот водач на „Големото ресетирање“.

 

„Секоја земја, од САД до Кина, треба да учествува [во големото ресетирање] и секоја индустрија, од нафта и гас до технологија, треба да се трансформира“, напиша Клаус Шваб, основач и извршен претседател на Светскиот економски Форум. Во статија објавена на веб-страницата на СЕФ. „Накратко, ни треба„ големо ресетирање “на капитализмот.“

 

Првичното оправдување за Големото ресетирање беше пандемијата КОВИД-19, но од самиот почеток, поборниците на глобалниот економски ремонт постојано повторуваа дека климатските промени се долгорочно оправдување што ќе овозможи одржлива, масовна трансформација на општеството. Да не се направи ништо, тврдат тие, би претставувало „егзистенцијална закана“ за човечката раса - крајно смешен аргумент што многу левичари продолжуваат да го изнесуваат без остатоци од цврсти научни докази за да го поддржат тоа тврдење.

 

Најважните фигури во движењето „Големото ресетирање“ вклучуваат гигантски финансиски институции и нивни извршни директори, вклучувајќи ги „Банката на Америка“ и „Мастеркард“.

 

Иако многу приврзаници на Големото ресетирање бараат драстично проширување на владините програми за социјална помош, вклучително гаранции за работа, здравствена заштита обезбедена од влади, итн., Во срцето на Големото ресетирање е нешто што се нарекува еколошки, социјални и владини мерки (ЕСВМ) .

 

ЕСВ-метрика им нуди на креаторите на политики, економисти, инвеститори и банки сосема нов начин за проценка на компаниите. Наместо да обрнуваме внимание на тоа колку е профитабилна компанија, колку вработени има, како изгледа нејзиниот деловен модел и други традиционални мерила, мерката ЕСВМ додава цели леви аспекти, како на пример колку е „зелена“ компанијата , без разлика дали има „правилен“ удел на малцинствата, дали компанија е активна во политички непопуларни индустрии (на пр. производство и продажба на оружје), како и други слични размислувања. Потоа на компаниите им се дава оценка или се оценуваат за да утврдат колку добро се усогласуваат со целите на ЕСВМ.

 

Стотици најголеми светски компании, вклучително и финансиски институции, веќе имаат имплементирано ЕСВМ системи и метрика за известување во нивните компании, а групи инвеститори вредни трилиони долари ветија дека ќе ги фаворизираат овие компании пред оние што одбиваат да учествуваат.

 

ЕСВМ-системите, одржливите инвестиции и потребата да се претвори светот во „зелени“ извори на енергија, се сите основни елементи на Планот за големото ресетирање за преобликување на светот (ги ставаме „зелени“ во наводници, бидејќи има многу докази дека ветерот - и соларната енергијата не е ни оддалеку еколошка, како што признава дури и левичарскиот режисер на документарци Мајкл Мур).

 

Делови од Големото ресетирање се теоретски и допрва треба да се имплементираат, но некои компоненти на планот се веќе воведени или се спроведуваат. Една од најважните е посветеноста на финансиските институции да ги направат буквално сите бизниси во Америка на обновлива енергија.

 

Во февруари 2021 година, „Банката на Америка“ објави, повикувајќи се на својата „долгогодишна поддршка на Парискиот договор за клима“: „Денес компанијата ги презеде првите чекори кон постигнување на целта за нето-емисии на гасови во своите финансиски активности, нивното работење и нивниот синџир на снабдување наведени пред 2050 година “.

 

Имајте на ум дека правилото „нето нула емисии на гасови“ важи не само за сопствените операции и синџирот на снабдување на Банката на Америка - секоја компанија што работи со Банката на Америка - туку и за нивните „Финансиски активности“.

 

Да кажеме поедноставно: Ако сакате да имате заем од „Банката на Америка“ во иднина, подобро е да ја преземете глобалистичката линија за климатските промени.

 

Се разбира, Банката на Америка не е единствената банка со оваа политика. Извршниот директор на Велс Фарго, Чарли Шарф, објави слична најава на 8 март.

 

„Климатските промени се едно од најгорливите еколошки и социјални теми во нашето време“, рече Шарф, „и Велс Фарго е посветен на насочување на нашите активности на таков начин што ќе ги поддржуваат целите на Парискиот договор и преминот кон мрежата. -нулта јаглерод Промовирање на економијата “.

 

„Цити“, „Голдман Сакс“, „Морган Стенли“ и „Jеј Пи Морган Чејс“ - кои заедно со „Велс Фарго“ и „Банка на Америка“ ги сочинуваат шесте најголеми банки во САД - исто така презедоа слични обврски.

 

И дури и не помислувајте за момент дека овие барања ќе важат само за деловните субјекти. Некои финансиски институции веќе започнаа со доделување на оценки за ЕСВМ на индивидуални сметки за инвестиции, како што постојано забележуваше Глен Бек, испраќајќи јасен сигнал дека секој мора да направи големо ресетирање во следните години.

 

Ако на банките им е дозволено колективно да изберат да не финансираат ниту една група на луѓе, не поради финансиски проблеми, туку поради идеолошки размислувања, тогаш банките и нивните сојузници на Големото ресетирање, всушност, ќе бидат во речиси целосна контрола врз народот - особено кога тие ќе започнат да ги врзуваат одлуките за кредит со сеопфатен ЕСВМ систем.

 

Интересно, канцеларијата на контролорот на валутата на администрацијата на Трамп издаде конечна регулатива за фер пристап до финансиски услуги во јануари 2021 година што би го направило незаконско за големите банки да се занимаваат со ваков вид дискриминација што ја предупредивме погоре. Но, само една недела по стапувањето на должноста во Белата куќа, претседателот Џо Бајден ја „паузираше“ пресудата, сигнализирајќи јасна намера да ја отстрани пресудата пред таа дури да има шанса да биде објавена во Федералниот регистар.

 

Ова не треба да изненадува оние од вас кои внимателно го следеа Големото ресетирање. „Климатскиот цар“ на администрацијата на Бајден, Џон Кери, како и самиот Бајден, се приврзаници на Големото ресетирање.

 

Зошто зборуваме за Големото ресетирање и Банките во Америка?

Вештачко креираните кризи како Ковид-19 и Климата се алатки за Големото ресетирање (односно одат рака под рака и го отвораат патот), ова не произлезе од нас, дистрибутерите го изјавуваат тоа, како на пример шефот на Светскиот Економски Форум во многу изјави и видеа зборуваат и го промовираат Големото ресетриање, вклучени теми се кризата на Ковид-19 (која ја уништува економијата на светстко ниво „планирано и намерно“) и Екофашизмот.

Главни иницијатори сепак се Банките, ниту Клаус Шваб, Бил Гејтс, или некои други фигури се главните иницијатори на овој План, тие се само пиуни на банкарскиот свет.

Судбината на слободниот свет може да зависи од тоа. Веќе изгубивме голем дел од слободата, Екофашизмот ќе се погрижи да живееме во големи затвори наречени „Паметни градови“ во кои нема да поседуваме ништи и ќе бидеме среќни?

 

Види исто:

Глобалистите ја користат пандемијата за да ја решат својата криза

Што е новото нормално? – само малцинство луѓе се свесни за тоа

Како ќе се изведи големото ресетриање :СЕФ го предупредува светот за претстојната сајбер п(л)андемија

Дигиталните пари од централната банка – патот кон новата ера

Големото ресетирање: скриениот план зад коронската криза

ПОСТ НА ГОДИНАТА
futvlogo1

Футв Медиа е самофинансиран медиум, известуваме целосно независно од политичките партии, државните институции и невладините организации.

Стапи во контакт со нас