Вашингтон погрешно ја разбира Русија - Светот го носи ризикот

Од Пол Крег Робертс: Тој е американски економист и публицист. Тој беше помошник секретар на Министерството за финансии за време на администрацијата на Реган и е познат како ко-основач на програмата за економска политика на администрацијата на Реган.

 

„Значи, прашањата за Андреј Мартијанов, Сакер, за Путин и руската влада се: Колку време функционира да се сврти и другиот образ?

 

Дали го вртите другиот образ доволно долго за да му дозволите на вашиот противник да ја неутрализира вашата предност во конфронтација?

 

Дали толку долго го свртувате другиот образ што ќе ја изгубите популарната поддршка за неуспехот да ја одбраните честа на земјата?

 

Дали го вртите другиот образ толку долго што на крајот ќе бидете принудени на војна или подчинување? Дали го вртите другиот образ толку долго што резултатот е нуклеарна војна?

 

„Мислам дека Мартијанов и Сакер го гледаат моето прашање како легитимно. Во своите многу информативни списи, двајцата нагласуваат дека дворските историчари погрешно ги претставуваат војните во интерес на победниците.

 

Ајде да размислиме за тоа за момент. И Наполеон и Хитлер беа на својот врв, нивните успеси не беа намалени со никаков воен пораз.

 

Потоа ја нападнаа Русија и беа целосно уништени. Зошто го сторија тоа? Тие го сторија тоа затоа што нивниот успех им донесе огромна ароганција и верба во нивниот „исклучителизам“, опасниот збор што го сумира верувањето на Вашингтон во неговата хегемонија.

 

„Ционистичките неоконзервативци кои владеат со Вашингтон се способни за истата грешка што ја направија Наполеон и Хитлер. Тие веруваат во „крајот на историјата“ дека распадот на Советскиот Сојуз значи дека историјата ја избрала Америка како модел за иднината. Нивните гласови дури ги надминуваат оние на Наполеон и Хитлер.

 

„Кога се соочувате со ваква заблудена и идеолошка сила, дали дункционира да се сврти другиот образ или охрабрува за поголема провокација?

 

Ова е прашањето што си го поставува руската влада.

Андреј Мартијанов одговори на 4 септември 2018 година: Тој тврди дека Вашингтон е свесен дека неговата воена моќ е ограничена и нема да ризикува нуклеарно уништување.

 

На 5 април 2021 година, Сакер се согласи со мојот став: „Русија не може и нема да се повлече понатаму, нема кротко да изјави дека Донбас или Крим припаѓаат на нацистичкиот режим во Киев.

 

Русија е подготвена, способна и подготвена да се бори против силите на САД / НАТО, доколку е потребно, исто така преку употреба на тактичко, па дури и стратешко нуклеарно оружје “.

 

Како мене, Сакер заклучува дека ароганцијата на Вашингтон значи дека „најголемата опасност сега е дека западните политичари погрешно го оценуваат не само Путин, туку и цела Русија“.

 

Мартијанов верува дека гаранцијата на Вашингтон за Украина е бура во камен, бидејќи Вашингтон нема да ризикува воено да ја преземе Русија.

 

Се прашувам дали Мартијанов посветува премногу внимание на Вашингтон. Ако Вашингтон правилно ја процени ситуацијата, дали американскиот министер за одбрана ќе и дадеше гаранција на Украина против руската интервенција доколку Украина, сега подобро вооружена од Вашингтон, го продолжи нападот врз Донбас? Вашингтон сака конфликт меѓу Русија и Украина, а целта на гаранцијата е да се создаде конфликт.

 

Мартијанов можеби е во право што Украина е премногу сомнителна за да и верува на гаранцијата и дека Вашингтон нема да застане зад неа. Но, ескалацијата може да развие свој интензитет. Јавната гаранција може да доведе до екстремни елементи што го туркаат украинскиот претседател да преземе смела акција.

 

Неоконите и либералните интервенционисти би можеле да инсистираат на тоа дека се загрозени зборот и угледот на Вашингтон и да побараат Бајден да и помогне на Украина. Се согласувам со Мартјанов дека тоа би била војна заснована на безумени глупости, но овие работи се случуваат.

 

Јас само поставувам прашања. Сакер и Мартијанов се подобро информирани отколку јас за овие работи. Дури и да е така, мислам дека ризикот е голем дека американскиот народ длабоко ќе жали што дозволи воениот / безбедносен комплекс да ги користи глупавите демократи за да го спречи претседателот Трамп да ги нормализира односите со Русија.

Извор: Washington Is Misreading Russia at the World’s Peril

ПОСТ НА ГОДИНАТА
futvlogo1

Футв Медиа е самофинансиран медиум, известуваме целосно независно од политичките партии, државните институции и невладините организации.

Стапи во контакт со нас