Блокади само за толпите! Во Франција, политичарите вечераат во тајни ресторани

Извештај на француската  телевизија М6 открива тајна мрежа на луксузни ресторани во Париз, така што политичарите, деловните луѓе и судиите можат да го заобиколат карантинот.

 

Истите луѓе што ги прават правилата ги исмеваат дека се апсурдни. Јавниот обвинител мораше да покрене претходна истрага.

 

Рестораните во Франција беа затворени на крајот на октомври поради полицискиот час, но извештајот емитуван во петокот вечерта покажува пример на луксузен ресторан во Париз, кој сè уште беше тајно отворен за првокласни клиенти.

 

Снимката е направена со скриена камера и анонимно лице идентификувано како организатор на една од тајните забави откри дека тој јадел во два или три тајни ресторани со неколку министри минатата недела.

 

 

Некои го идентификуваа како Пјер Женан Шаленсон, сопственик на „Палата Вивиен“, раскошен ресторан во центарот на Париз, што може да се види на сликата на насловната страница.

 

По скандалот, неговиот адвокат издаде соопштение во кое негира дека тајно се состанал со министри за вечера.

 

„Луѓето кои доаѓаат тука симнуваат маски за лице“, рече вработен во еден од рестораните. „Веднаш штом ќе одите низ вратата, нема повеќе коронавирус“, вели еден од организаторите на банкетите.

 

Извештајот на гледачите им покажува и приватна забава во елегантен ресторан, каде ниту гостите ниту келнерите не носат маски и не одржуваат никаква социјална дистанца. Некои се прикажани и како се бакнуваат.

 

Извор: Enquête sur des dîners clandestins à Paris, l'accusateur

ПОСТ НА ГОДИНАТА
futvlogo1

Футв Медиа е самофинансиран медиум, известуваме целосно независно од политичките партии, државните институции и невладините организации.

Стапи во контакт со нас