93-годишна преживеана од холокаустот ги нарекува бесконечните блокади „полоши“ од нацистичката Германија

Една 93-годишна преживеана од холокауст се изјасни против заклучувањата и побарувачката за маски за лице и ја нарече репресивната клима во која живееме „полоша“ од нацистичка Германија.

 

Жената минатиот викенд на демонстрациите во Велика Британија рече дека заклучувањата и другите мерки на Корона се повеќе измамнички отколку мерките против Евреите во пресрет на холокаустот.

„Го преживеав холокаустот“, рече жената. „Никој во тоа време не рече дека е најдобро. Сите знаевме што се случува. И сега кога ќе видам луѓе кои носат маски за лице, се потсетувам на жолтата ѕвезда што им даваше на сите право да ме навредуваат, да ме напаѓаат и да ме нарекуваат носител на болести. Дури и да ме плукаат “.

 

„Она што се случува сега е полошо“, продолжи таа. „Тоа е повеќе заблуда. Влијае на повеќе луѓе и постои лицемерие во наративот што е крајно неподнослива: Тие велат „ние го правиме тоа за да ги заштитиме старите лица“.

 

Повеќе сакам да умрам во слобода отколку да морам да живеам така, рече жената, додека луѓето почнаа да навиваат и да аплаудираат. „Веројатно нема да живеам многу подолго, но би сакала да се откажам од ова за животот и среќата на генерациите по мене. За да можеш да го живееш својот живот како што го живеев јас “.

 

Таа додаде дека смета дека е неподносливо да гледа луѓе како „ги валкаат своите деца со маски за лице“.

 

Протестите против Корона во Европа се шират бидејќи луѓето сфаќаат дека установата нема намера да ги укинува мерките за корона дури и ако се воведат пасошите за вакцинација.

ПОСТ НА ГОДИНАТА
futvlogo1

Футв Медиа е самофинансиран медиум, известуваме целосно независно од политичките партии, државните институции и невладините организации.

Стапи во контакт со нас