Австрискиот суд: ПЦР-тестот не е погоден за дијагностика

Виенскиот управен суд одобри жалба од страна на FPÖ (Партија на слободата на Австрија) против забраната на нејзиниот состанок регистриран за 31 јануари во Виена. „Забраната беше погрешна“, се вели во името на републиката. Како основа на пресудата, судот навел врз основа на научни студии дека основите за забраната изнесена од одделот за државна полиција во Виена се целосно неосновани. Судот се согласува со изјавите во жалбата „за сите точки“, па дури и оди многу подалеку од аргументите изнесени од самата FPÖ. Особено, масовно се доведуваат во прашање критериумите и дефинициите што се користат за да се утврди бројот на заболени од корона.

 

„PCR-тест не е погоден за дијагностика“

Експресно се посочува дека дури и според Светската здравствена организација (СЗО) „тестот за ПЦР не е погоден за дијагностицирање и затоа не кажува ништо самостојно за болеста или инфекцијата на една личност“. Сепак, министерот за здравство користи сосема поинаква, многу поширока дефиниција на случај за болести со Ковид-19, што не може да се искористи за да се оправда забраната за собирот бидејќи:

Комисијата за корона треба да ја заснова дефиницијата на случајот на министерот за здравство, а не онаа на СЗО; затоа, секое одредување на броевите за „болни / заразени“ е погрешно.

Судот дошол до заклучок дека во „информациите“ од здравствената служба на Градот Виена, врз кои се засновала забраната од одделот за државна полиција во Виена, „нема валидни и базирани на докази изјави и наоди за епидемијата ”

Целосен напис: Österreichisches Gericht kippt Urteil: PCR-Test nicht zur Diagnostik geeignet

 

ПОСТ НА ГОДИНАТА
futvlogo1

Футв Медиа е самофинансиран медиум, известуваме целосно независно од политичките партии, државните институции и невладините организации.

Стапи во контакт со нас