Вечна состојба на држење дистанца, носење заштитни маски и вакцина на годишно ниво

Како што многумина веќе се сомневаа, тоа ќе значи дека вакцинациите ќе бидат задолжителни секоја година.

Вакацините против коронавирус би можеле да бидат застарени за помалку од една година, покажува новото истражување на водечките епидемиолози. Невештaта вакцинација што е извршена во многу земји го прави ова сценарио уште поверојатно.

Ново истражување на Алијансата за народни вакцини (PVA) меѓу 77 епидемиолози од 28 земји во светот произведе песимистички резултати.

 

Околу 66% од испитаниците - вклучувајќи ги епидемиолозите од водечките институции како Џон Хопкинс, Јеил, Лондонското училиште за хигиена и тропска медицина, Империјал колеџ во Лондон и Универзитетот во Единбург - изјавија дека Ковид-19 ќе оди толку далеку за една година или толку може да мутира дека вакцините од првата генерација стануваат неефикасни.

 

„Колку повеќе вирусот циркулира, толку е поголема веројатноста за развој на мутации и варијанти што би можеле да ги направат нашите сегашни вакцини за генска терапија неефикасни“, рече Деви Сридхар, професор по глобално јавно здравје на Универзитетот во Единбург.

 

„Како што научивме, вирусите не се грижат за границите. Треба да вакцинираме што е можно побргу многу луѓе, низ целиот свет. Зошто да чекаме и да гледаме наместо да ја предвидуваме работата? “

 

Невешт вовед и слаба покриеност со вакцинацијата што ги мачеше земјите ширум светот се сметаат за клучните фактори за можна појава на соеви отпорни на вакцини, а 88% од испитаниците го споделија ова верување.

 

Скоро три четвртини од анкетираните епидемиолози велат дека само забрзувањето на кампањите за вакцинација ќе помогне. Повикувајќи на отворена размена на технологија и интелектуална сопственост, тие ја прифатија идејата на PVA за укинување на постојните фармацевтски монополи со цел да се зголеми снабдувањето и покриеноста со вакцини.

 

„Сите имаме голем интерес да осигуриме дека сите луѓе во светот, без разлика каде живеат, да имаат пристап до вакцините против Ковид-19. Вирусот не ги почитува границите и новите сорти некаде на планетата, значи дека никој од нас не е безбеден “, рече Грег Гонсалвес, вонреден професор по епидемиологија на Универзитетот„ Јеил “

ПОСТ НА ГОДИНАТА
futvlogo1

Футв Медиа е самофинансиран медиум, известуваме целосно независно од политичките партии, државните институции и невладините организации.

Стапи во контакт со нас