Гувернерот на Флорида забрани пасоши за вакцини: „Тотално неприфатливо“

Гувернерот на Флорида, Рон ДеСантис, им забранува на локалните самоуправи и корпорациите да бараат од луѓето да покажуваат евиденција за вакцинација, пренесува новинската агенција АП. Тој наскоро ќе издаде соодветна уредба. Луѓето кои не можат да докажат дека се вакцинирани, не треба да се оддалечуваат од продавниците, рече гувернерот.

 

„Целосно е неприфатливо владата или приватниот сектор да ве замолат да покажете дека сте вакцинирани само за да учествувате во општеството“, рече ДеСантис. Тој го нарече сертификатот за вакцинација „невиден инструмент на моќ“.

 

Сакате лисицата да го чува кокошарникот?

Полека. Ова има огромно влијание врз приватноста. Не е потребно “, потенцира тој. Гувернерот исто така жестоко се спротивставува на задолжителната маска за лице и им забрани на општините да воведат мерка.

 

Европскиот парламент, пак, ќе користи забрзана постапка за евиденција за вакцинација. Мнозинството во Парламентот гласаше за оваа таканаречена итна постапка.

ПОСТ НА ГОДИНАТА
futvlogo1

Футв Медиа е самофинансиран медиум, известуваме целосно независно од политичките партии, државните институции и невладините организации.

Стапи во контакт со нас