Планот на Бил Гејтс за да ја разлади земјата

 

Проектот, финансиран од Бил Гејтс, чија цел е прскање милиони тони креда во стратосферата за „ослабување на сонцето“ и за ладење на температурата на Земјата, треба да започне со тестирање до јуни годинава.

 

Системот најпрво ќе го тестираат научници од Универзитетот Харвард. Тие испраќаат балон на 19 километри над Кируна (Шведска) за да исфрлат два килограми прашина од креда во стратосферата.

 

Проектот наречен „Стратосферски експеримент со контролирана пертурбација“ (SCoPEx) има за цел да осигури дека прашината од калциум карбонат отклонува дел од сончевото зрачење, спречува да ја погоди површината и со тоа да ја излади температурата на планетата. Тестот ќе чини околу 3 милиони долари.

 

Овој прв тест ќе собере информации за одзивот на честичките прашини и потоа ќе ги внесе во компјутерски модели за да предвиди што би се случило доколку операцијата се спроведе во глобални размери.

 

Од своја страна, науката го критикуваше проектот: Професорот од универзитетот Единбург, Стјуарт Хазелдин, за „Тајмс“ изјави дека блокирањето на сонцето нема да направи ништо за да се реши климатскиот проблем. „Тоа би ја изладило планетата со рефлектирање на сончевите зраци, но штом го сфатите тоа, тоа е како да земате хероин: мора да продолжите да ја земате дрогата за да работи“, рече тој.

 

Дејвид Кинг од универзитетот Кембриџ предупреди дека тоа може да влијае на временските системи на непредвидливи начини, па податоците ќе треба да се соберат со примена на модели за тестирање.

Види исто: Вандана Шива за рушењето на империјата на Бил Гејтс

ПОСТ НА ГОДИНАТА
futvlogo1

Футв Медиа е самофинансиран медиум, известуваме целосно независно од политичките партии, државните институции и невладините организации.

Стапи во контакт со нас