Европскиот здравствен пасош е во рацете на големите корпоративни монополи

Европскиот комесар за внатрешен пазар, Тиери Бретон, имаше задача да го објави европскиот здравствен пасош за 15 јуни. Како што известувавме со месеци, овој вид лична идентификација се заснова на компјутерски кодови QR, слични на баркодовите на стоките на супермаркетите.

Па, помеѓу 2008 и 2019 година, Бретон беше менаџер на Атос, компанија специјализирана за QR кодови.

На 12-ти ноември, Европскиот парламент го одобри назначувањето на Тиери Бретон за комесар на ЕУ затоа што, според мислењето на европратениците, тој нема судир на интереси, што е очигледно погрешно.

Атос нуди решенија во телекомуникациите и електрониката, за војската и авијацијата, како и за административните архиви. Минатиот август, шпанското Министерство за здравство  го нарачаа Атос да подготви здравствени пасоши за патниците кои пристигнуваат во Шпанија со авион, наречено „Шпанија патувај со здравје“.

Атос има освоено бројни европски договори за јавни активности низ годините. Во 2016 година, таа беше избрана, заедно со Ацентчер и Сафран, за договор за информациски системи за обработка на апликациите за виза во Шенген зоните.

Во 2017 година Атос беше една од компаниите избрани за европскиот проект на автоматски систем за контрола на границата.

Во следната година, Европската комисија се сврте кон Атос со две нарачки за развој на квантни компјутери.

Компанијата работи во приватизираните социјални услуги во Велика Британија, каде што нејзината политика за намалување на социјалните трошоци е многу контроверзна.

Француската база на податоци на ТЕС за безбедни електронски документи, која ги собира личните и биометриските податоци на Французите за лични карти или пасоши, исто така е од Атос.

Само во 2018 година, мултинационалната компанија доби повеќе од 106 милиони евра финансирање од Европската комисија и нејзините институции за договори за развој на мрежата 5G, за проекти од областа на вештачката интелигенција, сајбер безбедноста и финансиската безбедност.

За време на последниот европски законодавен дом, Атос лобираше во повеќе од 20 состаноци со високи функционери од Европската комисија.

Една од подружниците, Амеси, продаваше софтверски апликации на режими како Бен Али во Тунис за да ги надгледува противниците, но има многу повеќе засенчени зделки таму.

Пред да стане извршен директор на „Атос“ од 2002 до 2005 година, Бретон ја имаше истата позиција во „Франс телеком“, сега „портокал“, кој се приватизира. Тој тогаш беше министер за економски прашања и финансии од 2005 до 2007 година. Тој е исто така член на одборите на Карфур, Банка на Америка и Сонатал, сенегалската компанија за комуникации.

ПОСТ НА ГОДИНАТА
futvlogo1

Футв Медиа е самофинансиран медиум, известуваме целосно независно од политичките партии, државните институции и невладините организации.

Стапи во контакт со нас