Високо ниво флуриод им штети на бебињата

Новиот систематски преглед на сите објавени студии за проценка на потенцијалната невротоксичност на флуорот откри дека хемикалијата „претставува закана за човечкиот когнитивен развој“.

Дебатата околу флуоризацијата на водата за пиење, е една од најполаризираните долготрајни и високо пристојни полемики во јавното здравство, тоа продолжи бидејќи новите студии покажаа дека флуоридот е токсичен за мозокот во развој.

Минатата недела во САД Национална програма за токсикологија (НТП) објави систематски преглед на сите објавени студии за проценка на потенцијалната невротоксичност на флуоридот, придобивките од флуорот во намалувањето на кариесот не беа разгледани. Комитетот од Националната академија на науките, медицината и технологијата ќе го разгледа тоа на есен оваа година. Овој сеопфатен извештај испитувал стотици студии врз луѓе и животни за ефектите на флуорот врз мозокот и когнитивната функција.

Повеќето, но не сите, од високо квалитетни студии оценија концентрации на флуор кои беа околу двапати или повеќе од препорачаната количина додадена на водата за пиење. Сепак, гледајќи ги сите докази, тие заклучиле дека „се верува дека флуорот е закана за човечкиот когнитивен развој“.

Заклучокот на НТП беше поддржан со синтеза на високо квалитетни студии кои покажаа дека децата изложени на повисоки нивоа на флуор за време на раниот развој на мозокот постигнале три до седум поени помалку на нивните тестови за интелигенција.

Нивниот заклучок оди далеку: Околу 75% од Американците кои користат комунални системи за вода имаат флуор во водата од чешма. Водата е примарен извор на флуор за луѓето кои живеат во заедниците со флуорирана вода.

 

Кога ќе знаеме доволно за да ги ревидираме долгогодишните верувања?

Ова нè потсетува на откривањето на невротоксичните ефекти на оловото, што доведе до успешна забрана за олово во бензин и боја.

И покрај раните предупредувања за труење со олово, само по неколку децении истражување и изложеност на милиони деца беа преземени владини активности за намалување на изложеноста на оловото кај децата.

Знаеме дека мозокот во развој е многу чувствителен на најмали концентрации на олово и други токсични хемикалии. Покрај тоа, неповратните ефекти на токсичните хемикалии врз мозокот на децата кои рапидно растат, ја потенцираат потребата за превенција.

Непостапувањето по собраните докази покренува длабоки и загрижувачки прашања.

Зошто вербата во безбедноста на флуорот е толку непоколеблива кога има докази за спротивното?

 

Трошоците се поголеми од придобивките

Флуорот не нуди никаква корист за фетусот или доенчето, а новите докази сугерираат дека флуоридот е токсичен за мозокот во развојот, во количини кои се вообичаени кај општата популација.

Придобивките од флуоридот во спречувањето на расипувањето на забите се претежно актуелни и се појавуваат само откако ќе пораснат забите во устата на детето. За среќа, бремените жени можат да користат паста за заби што содржи флуор, и ако сакаат да сторат повеќе за да спречат расипување на забите, може да го намалат шеќерот, главна причина за расипувањето на забите.

Губењето на единечна точка на интелигенција за едно самостојно дете е незабележливо, но социјалната цена на милиони деца кои губат 5 или повеќе поени на интелигенција е огромна.

Многу здравствени и стоматолошки организации во Северна Америка препорачуваат општинска флуоризација на водата. Со многу докази дека флуоридот е токсичен за мозокот во развој, време е здравствените организации и регулаторните агенции да ги разгледаат нивните препораки и прописи за да се осигурат дека тие ги штитат бремените жени и нивните деца.

Специјализирани системи за филтрирање на вода може да се користат за отстранување на флуоридот од водата од чешма за бремените жени и доенчињата. Бремените жени исто така можат да избегнуваат црн чај, кој е претерано богат со флуор. Водата во шишиња обично содржи помали количини на флуор отколку флуорираната вода од чешма.

Некои поборници за здравство одат чекор подалеку. Во 2016 година, граѓанска иницијатива ја повика Агенцијата за заштита на животната средина на САД да престане да додава флуор во водата за пиење затоа што е токсична.

ЕПА ја одбила петицијата. Иницијативата на граѓаните тогаш го презеде невидениот чекор и ја тужеше ЕПА пред федералниот суд. Адвокатите на ЕПА со полно срце тврдат дека науката е несоодветна, велејќи дека агенцијата нема ресурси за регулирање на флуоридот според законот за контрола на токсични материи.

Во август, деветтиот окружен судија Едвард Чен ја одложи својата одлука дали флуоризацијата е неприфатлив ризик сè додека НТП не го објави својот извештај.

Новите откритија ги оспоруваат постојните упатства за безбедноста на флуорот за мозокот кај бебињата во развој. Со оглед на тоа што постојат безбедни алтернативи и дека флуоридот нема да им користи на забите на бебињата пред да никнат или да се појават, време е да се заштитат најзагрозените.

ПОСТ НА ГОДИНАТА
futvlogo1

Футв Медиа е самофинансиран медиум, известуваме целосно независно од политичките партии, државните институции и невладините организации.

Стапи во контакт со нас