Антивирусен спреј за нос против коронавирусот добива одобрување во Израел

Масовното производство на спреј за нос за кое се вели дека е исклучително ефикасно против коронавирусите неодамна започна во Израел - барем според канадскиот производител SaNOtize. Соодветно на тоа, агенсот може да заштити од инфекција со вирусот корона и да го ублажи текот на болеста кај луѓето кои се веќе заразени.

 

Агентот Еновид е носен пандан на средството за дезинфекција на рацете, изјави научникот Џили Регев за Times of Israel во понеделникот. До 99,9 проценти од честичките на коронавирусите можат да бидат убиени кога се користи Enovid, според Регев. Студиите би го покажале тоа.

Досега нема јавно достапни податоци за ефективноста, освен соопштение за печатот од компанијата што се однесува на две студии. Првата студија е направена во Велика Британија со 79 лица кои биле веќе заразени. По спроведувањето на спрејот, вирусното оптоварување падна до 99 проценти. Како и каде точно е измерено вирусното оптоварување и колку често се администрира спрејот, не е јасно од известувањето.

Другата студија за спреј за нос е направена во Канада. Учествуваа 143 лица кои работат во здравствениот сектор и кои беа под посебен ризик од инфекција. Во групата која примила спреј за нос, никој не се заразил со вирусот. Сепак, компанијата не наведува на својата веб-страница колку луѓе од плацебо групата биле заразени. Само на прашањето, компанијата му објавува на светот дека ниту еден во плацебо групата не бил заразен. Комплетните податоци сè уште не се објавени.

 

 

ПОСТ НА ГОДИНАТА
futvlogo1

Футв Медиа е самофинансиран медиум, известуваме целосно независно од политичките партии, државните институции и невладините организации.

Стапи во контакт со нас