СЕФ го предупредува светот за претстојната сајбер п(л)андемија

Итната состојба се повторува во симулација на сајбер напад. Настанот малку потсетува на настанот 201, непосредно пред избувнувањето на пандемијата на короната.

Светскиот економски форум (СЕФ) започна проект наречен Сајбер полигон заедно со руската влада, големите банки и технолошки компании. Тоа е висококвалитетна симулација на сајбер напади што е насочена кон финансиската индустрија. Настанот се рекламира на веб-страницата „киберполигон“.

 

Сајбер полигонот се одржа за прв пат во јули 2020 година и се планира повторно ова лето. Сајбер полигон 2020 официјално беше опишан како „Меѓународна онлајн обука за зголемување на глобалната сајбер еластичност“ и во неа учествуваа многу од најголемите светски технолошки компании и меѓународни власти, од ИБМ до Интерпол.

 

На веб-страницата на настанот се наведува дека симулацијата за сајбер напади ќе се одржи на 9 јули 2021 година. Целта е да се поучат учесниците во „развојот на безбедни екосистеми“ преку симулирање на сајбер напад врз синџирот на снабдување, слично на неодамнешниот хакер на SolarWinds. Организатори се СЕФ под раководство на Клаус Шваб, руската Сбербанк под контрола на Кремlin и нејзината подружница за сајбер безбедност БИ.ЗОН. 120 симулации ќе учествуваат 120 организации од 29 земји.

 

На веб-страницата, симулацијата наречена Сајбер полигон 2021 злокобно предупредува дека, со оглед на трендовите на дигитализација, главно водени од кризата COVID-19, „единствена ранлива врска е доволна за да се сруши целиот систем, точно како ефект на домино “. Исто така, се наведува дека „безбеден пристап кон дигиталниот развој денес ќе ја одреди иднината на човештвото во следните неколку децении“.

 

Проектот Сајбер полигон е основан во време кога Светскиот економски форум го поттикнуваше „Големото ресетирање“ - исто така познат како „Големиот нов почеток“. Средбата на СЕФ традиционално се одржува еднаш годишно во Давос, Швајцарија. Таму, најбогатите луѓе во светот и носителите на политичките одлуки дискутираат за глобалните промени. „Големото ресетирање“ е на врвот на агендата на СЕФ веќе две години и се дискутира во пошироката јавност и се слави како спасител, барем од избувнувањето на пандемијата на короната. Шефот на СЕФ Клаус Шваб е мозокот кој стои зад „Големиот нов почеток“.
Голем капитализам за ресетирање и заинтересирани страни.

 

„Големото ресетирање“ е наменето да вклучи координирана транзиција кон глобална економија од четвртата индустриска револуција или Индустрија 4.0. Четвртата индустриска револуција може да се сумира во еден збор: дигитализација.

 

Многу области од животот треба да се дигитализираат и економскиот систем да се смени. Овој систем потоа или ќе работи со нив или ќе управуваат од централните банки и е важен дел од „Големото ресетирање“. СЕФ веќе има модел за овој нов економски систем: заинтересиран капитализам.

 

Клаус Шваб се занимава со засегнати страни со капитализам со децении. Тој го опишува како „форма на капитализам во кој компаниите не само што ги оптимизираат краткорочните профити за акционерите, туку бараат создавање на долгорочна вредност со оглед на потребите на сите нивни засегнати страни и на општото општество“.

 

Шваб тврди дека акционерскиот капитализам треба да се укине затоа што не ги зема предвид заинтересираните страни - тоа се групите на заинтересирани страни како што се клиенти, вработени итн. Деловниот новинар на NZZ, Герхард Шварц, противречи на овој аргумент.

 

Тој пишува: „Прво, вредноста на акционерот не ја опишува добивката, особено не дистрибуираната добивка.“ Написот на Фридман од 1970 година во „Њујорк Тајмс магазин“ беше насловен „Општествената одговорност на бизнисот е да ги зголеми своите профити“, тој и економистите како Мајкл Јенсен, кои понатаму ги развија своите тези, ја видоа основата за континуирано постоење на компанијата во зголемувањето на вредноста на компанијата. Второ, ова зголемување е невозможно ако се занемарат интересите на заинтересираните страни, клиенти, вработените, добавувачите, локалните заедници, главната политика и животната средина “.

Самиот Шваб вели, продолжува Шварц, дека е во интерес на долгорочните компании да преземат општествена одговорност. И токму поради оваа причина, менаџерите насочени кон акционери би ги разгледале интересите на многу засегнати страни.

 

Шваб исто така би истакнал дека многу проблеми на капитализмот имаат врска со премногу краткорочното размислување. Тоа е лов на лесни пари што ве тера да ја изгубите од вид целата слика и тоа долгорочно. Шварц контра: „Ако на пазарната економија и треба нешто, тоа е стимул за менаџерите да земат долгорочна перспектива. Од друга страна, расправијата (застапувањето) за засегнатите страни има за цел прикриено овластување на менаџерите да ги одмерат според сопствената дискреција помеѓу различните сили што влијаат на компанијата. Резултатот не е подобар капитализам, туку поизразено „менаџерство“ .

 

Накратко, ова значи дека претприемачите и акционерите се претставени од Шваб како алчни за профит, иако прометот на компанијата често се инвестира во вработени, како што се повисоки плати или во подобрување на производот. Со пристапот на Шваб кон капитализмот на засегнатите страни, сепак, се фаворизираат само оние менаџери кои имаат поголема моќ каде одат парите. Претприемачот, пак, останува надвор. Сепак, менаџерите немаат никаква одговорност за компанијата како целина. И обратно, ова значи дека недостасуваат пари за иновации и наместо тоа се трошат на социјални цели.

 

Користете кризи

Кризите се соодветни за замена на стариот систем и за инсталирање на радикално нов. Ова го истакна и Клаус Шваб. Тој ја опишува пандемијата на короната како „ретка можност да се создадат нови основи за нашиот економски и социјален систем“. Економскиот колапс овозможува системот да се „ресетира“.

 

Во последниве години, на ваквите катастрофи им претходеа симулации. Како што е Настанот 201. Пандемиската симулација се одржа непосредно пред избувнувањето на коронавирусот. Настанот 201 беше домаќин на Светскиот економски форум во октомври 2019 година и симулираше нова пандемија на коронавируси што се шири низ целиот свет и предизвикува големи нарушувања во глобалната економија - само неколку недели пред да се случи првиот случај на КОВИД-19.

Сајбер полигон 2021 е најновата симулација од ваков вид, кофинансирана од Светскиот економски форум и е достојна за понатамошно набљудување.

 

Русија вклучена!

Како што споменавме погоре, проектот Сајбер полигон се одржа за прв пат во летото 2020 година. Дваесет говорници од висок профил имаа можност да говорат на настанот, вклучувајќи го и поранешниот британски премиер Тони Блер.

 

На еден од говорите се предупредуваше на претстојната „пандемија“ на сајбер напади што првенствено би влијаеле на два економски сектори, здравството и финансиите.

Имаше и говорници кои некој не ги очекуваше, како што е рускиот премиер Михаил Мишустин. Тој дури го одржа и воведниот говор. Општо, изненадува тоа што Русија, која постојано се обвинува за сајбер напади врз западните влади, беше главниот организатор на симулацијата во 2020 година и повторно ќе биде во 2021 година.

 

ПОСТ НА ГОДИНАТА
futvlogo1

Футв Медиа е самофинансиран медиум, известуваме целосно независно од политичките партии, државните институции и невладините организации.

Стапи во контакт со нас