Тексас: Две недели по укинувањето на барањето за заштитна маска, нема зголемување на случаи со КОВИД

Без блокада (не) е решение? За разлика од другите држави во САД, Флорида немаше ниту услов за маска ниту заклучување, бидејќи од септември децата повторно одат на училиште нормално. Стратегијата за враќање во нормала што е можно поскоро се чини дека функционира: смртните случаи во Флорида и стапките на невработеност се далеку под просекот на САД.

„На Флорида можете да живеете како личност - и нашата економија цвета“, цитира „Велт“, гувернерот на Флорида, Рон ДеСантис. Сегашните бројки зборуваат во прилог на републиканецот кој го отфрла барањето за ноење на заштитна маска и блокада.

Како што покажа анализата на „Блумберг“ на почетокот на оваа година, владините мерки како резултат на кризата во Корона немаа големо влијание. Барем не за бројот на нови инфекции и смртни случаи. Во однос на економијата, сепак, постои силна разлика - на штета на оние кои имале или се во блокада.

Флорида, заедно со уште дванаесет други држави, никогаш не воведе барање за носење на заштитна маска. Ова е евидентно од една страна во бројот на инфекции, кои се малку над просекот во САД, и од друга страна во стапката на невработеност, што е далеку под просекот.

Известува „Велт“, повикувајќи се на „изненадувачки“ податоци од Универзитетот Џон Хопкинс (ЈХУ) за 9.204 нови инфекции на 100.000 жители на Флорида. Ова ја става државата околу 2,6 проценти над просекот на САД од 8.969 нови инфекции на 100.000 жители.

Во исто време, просечно 163 од 100.000 луѓе во САД умреле од корона или со корона, додека во Флорида е само 150 на 100.000. Тоа е минус осум проценти. Со вкупно 32.000 „смртни случаи од корона“ од почетокот на коронската криза, Флорида е на 24-то место во споредба со Американците и со тоа скоро на средина. И покрај строгата блокада, Калифорнија е само маргинално под вредностите на Флорида.

Од друга страна, според податоците од САД Бирото за статистика на трудот (BLS) стапката на невработеност во Флорида со 4,8 проценти само околу половина повисока отколку во Њујорк (8,8 проценти) и Калифорнија (9,0 проценти). Имаше или има строги заклучувања во двете држави.

Тексас: Нема зголемување на случаи со КОВИД две недели по укинувањето на барањето за маска
На почетокот на март, условот за маска во Тексас заврши. Сепак, критичарите го осудија симболичниот чекор назад во нормала и повторно се плашеа од зголемувањето на случаите на КОВИД. Со оглед на падот на бројките, стравот изгледа неоснован.

Од 10 март, во Тексас веќе нема услов за маска. Републиканскиот гувернер Грег Абот донел извршна наредба во неговата држава да ги ублажи ограничувањата на КОВИД-19 и да го укине мандатот за маската. Сепак, одделни компании сè уште можат да ги „ограничат капацитетите“ или да наметнат маскирани мандати по сопствено наоѓање.

Абот го оправда својот потег дека закрепнувањата, намалениот престој во болница, вакцинациите и безбедносните мерки ќе покажат дека владините мандати повеќе не се потребни.

Објавувањето не значи укинување на безбедносните мерки, но е потсетување дека „секоја личност има одговорност за својата и за безбедноста на другите“.

 

Бројките на КОВИД постојано паѓаат

Две недели по укинувањето на условот за маска и деловните активности повторно се отворија со полн капацитет, Тексас не забележа зголемување на нови случаи на КОВИД-19. Напротив. Бројот на случаи со КОВИД продолжува да опаѓа.

Тексас забележа тренд на опаѓање на случаи со КОВИД-19 и приеми во болница пред гувернерот Абот да објави дека ќе ги укине ограничувањата на 2 март.

Одделот за државни здравствени услуги во Тексас (DSHS) објави објавен графикон пред два дена на Твитер, кој покажува седумдневен просечен пад на нови дневни случаи, приеми во болница и смртни случаи во Тексас.

 

На 2 март, во просек биле пријавени 7.259 нови случаи за седум дена за 19 милиони жители.

Оваа бројка падна на 5.350 случаи до 10 март, кога стапи во сила извршната наредба и економијата беше целосно отворена. Две недели подоцна, на 24 март, се намали на 3.401 случаи во рок од седум дена.

 

Тексашкиот судија го спроведува мандатот за маска за уште 2 недели

Во округот Тревис, Тексас и нејзиниот главен град Остин, жителите сè уште треба да носат маска надвор од нивниот дом. Ова влијае на луѓето кои се десет години или постари. Државниот обвинител на Тексас, Кен Пакстон, го тужеше округот затоа што одби да ги послуша наредбите на гувернерот Абот.

Окружен судија одби да му изрече забрана на државниот обвинител Кен Пакстон со што ќе заврши мандатот за маска. Ново рочиште е закажано за денес, 26 март. Дотогаш, округот мора да носи маски.

ПОСТ НА ГОДИНАТА
futvlogo1

Футв Медиа е самофинансиран медиум, известуваме целосно независно од политичките партии, државните институции и невладините организации.

Стапи во контакт со нас