Едвард Сноуден ќе поднесе барање за руско државјанство

Руските медиуми јавуваат дека Едвард Сноуден ќе поднесе барање за руско државјанство, кое ќе го добие.

Според рускиот закон, ако имате дозвола за постојан престој на одредено време, можете да поднесете барање за руско државјанство. Тогаш, постапката е чиста формалност. Зошто Сноуден аплицира за руско државјанство може да се шпекулира само, но тоа ќе го заштити повторно од барањата за екстрадиција во САД, бидејќи Русија не ги екстрадира сопствените граѓани во странство.

Бидејќи овој извештај дојде од руските медиуми, ние го преведуваме извештајот на руската телевизија на оваа тема.

Почеток на преводот:

Поранешниот разузнавач Едвард Сноуден ги подготвува потребните документи за да добие руско државјанство. Ова го соопшти неговиот адвокат Анатолиј Кучерена на телевизиската станица Rossiya 24.

Едвард Сноуден е поранешен вработен во ЦИА и НСА. Во 2013 година тој му даде доказ на печатот дека разузнавачките агенции на САД и Велика Британија кои организирале целосен надзор над луѓето на Интернет.

После тоа, Сноуден прво мораше да побегне од САД во Хонг Конг, а потоа во Москва. Русија вети дека ќе му одобри на поранешниот разузнавач една година азил под услов да престане со постапките против Соединетите држави.

Крај на преводот

И така, една година се претвори во осум години, бидејќи на борецот против набљудувачката држава САД во ризницата на демократијата и слободата му се заканува долга затворска казна. За жал, друг борец за воени злосторства и надзор ја избра погрешната земја за азил и сега е - според ООН - измачуван во британски затвор. Зборуваме за Јулијан Асанж.

Како се смени светот: Пред 30 години, неистомислениците од Русија сè уште бараа заштита на Запад, денес Русија треба да им даде азил на неистомислениците од Западот, бидејќи тие се политички прогонувани на Запад заради нивната борба за човекови права.

ПОСТ НА ГОДИНАТА
futvlogo1

Футв Медиа е самофинансиран медиум, известуваме целосно независно од политичките партии, државните институции и невладините организации.

Стапи во контакт со нас