Сарс Ков-2 за првпат откријан кај четиригодишно дете во Италија во ноември 2019-та година

Сарс КоВ-2 веќе бил во оптек во Милано  во ноември 2019 година. Ова е утврдено од лекари кои сега повторно провериле брис што му било земено на момче кое било примено во болница во Милано со потешкотии во дишењето.

 

Четиригодишното дете, кое силно кашлало, било испитано за сипаници во болницата. Брисот се чувал на минус 80 степени во лабораторијата и неодамна бил проверен за корона од истражувачи од Универзитетот во Милано.

 

 

Брисот бил направен поради сомневање за сипаници кој сега е повторно тестиран - со изненадувачки резултати.

 

Откриле дека детето е заразено со Сарс-КоВ-2. Вкупно од 39 брисеви од пациенти со проблеми со дишењето помеѓу септември 2019 година и февруари 2020 година беа преиспитани во Милано. Коронавирусот се најде само во случајот на детето. Ниту момчето ниту неговите родители не биле во странство пред болеста.

 

Истрагата ја спроведе раководителот на медицинскиот оддел на универзитетот во Милано, Џан Винченцо Зукоти. Резултатите ги објави меѓународното трговско списание "Emerging Infectious Diseases".

Експертите не исклучуваат дека вирусот корона циркулирал во северна Италија од есента 2019 година. Во Италија, повеќе од 60 000 луѓе починаа со или од Ковид-19 од почетокот на епидемијата.

ПОСТ НА ГОДИНАТА
futvlogo1

Футв Медиа е самофинансиран медиум, известуваме целосно независно од политичките партии, државните институции и невладините организации.

Стапи во контакт со нас