Потеклото на САРС КоВ-2 - Кој е виновникот за катастрофата?

Во ова издание се занимаваме со темата што ги одредуваше нашите животи повеќе од една година - пандемијата на короните. Поточно, со застрашувачкото потекло на вирусот и улогата на СЗО по избувнувањето.

Сè уште има индиции дека вирусот потекнувал од лабораторија во Вухан, а отворено писмо од група научници ги повикува да ги разгледаат подетално.

Сите знаеме дека вирусот потекнува од Кина - но сè уште не знаеме од каде точно. Не само што Кинеската комунистичка партија не му дава на западниот свет никакви вистински информации за потеклото на вирусот.

Теоријата дека местото на избувнување е пазар на риби во Вухан е одамна застарена. Постојат некои докази дека вирусот дошол од лабораторија во Вухан, ние ќе навлеземе во тоа денес и оставете ги експертите да го кажат своето.

Новиот коронавирус првпат се појави во средината на ноември 2019 година во Вухан, централна Кина. Но, наместо да отворат брза истрага, комунистичките службеници ги игнорираа доказите за опасноста. Доказите беа уништени, лекарите заплашени, а лабораториите затворени. Првично, јавноста не слушна за појава на вирус.

До крајот на јануари, владата во Пекинг под водство на Си Јининпинг не стори ништо за да го спречи ширењето. Раководството на Комунистичката партија не доби критики од Светската здравствена организација за несовесно однесување.

Напротив: Шефот на организацијата, Тедрос Гебреизус, подоцна потврди Пекинг дека има „транспарентност“ и „професионалност“ во справувањето со кризата.

СЗО слепо веруваше во уверувањата на раководството на Комунистичката партија дека пренесувањето на вирусот од личност до личност не е докажано. И ова покрај фактот дека Тајван веќе предупреди на можно пренесување од човек на човек на 31 декември 2019 година.

Во тоа време, можеби можеше да се избегне пандемија. Но, Тајван не е признат од СЗО под притисок на Кина. Комунистичкиот режим, го смета Тајван, кој е сам по себе независен, само како кинеска провинција, и има моќно влијание во СЗО.

Кинеската Маргарет Чан десет години беше на чело на СЗО. Тедрос Гебреизус, кој дојде на функција по неа, можеше да победи на изборите само со гласовите на африканските држави кои се финансиски зависни од Кина.

Самиот Тедрос потекнува од Етиопија и беше член на Политбирото на фронтот за народно ослободување на Тигра, или накратко TPLF. TPLF е поранешно марксистичко-ленинистичко движење за ослободување и денешна партија во етиопската област Тиграј.

Ќе навлеземе подетално за шефот на СЗО во претстојниот пренос, бидејќи тоа би го надминало денешниот опсег.

Поранешниот претседател на САД, Доналд Трамп, остро ја критикуваше СЗО дека не интервенирала кога било познато избивањето на вирусот. СЗО беше премногу „кинескоцентричен“ и „целосно потфрлен“ за време на кризата, рече тој.

Неодамна, независна истражна комисија за меѓународно постапување со пандемијата на короната, исто така, го критикуваше фактот дека првичните мерки преземени од Кина и СЗО беа премногу бавни.

Експертите откриле во извештајот објавен во Женева во јануари 2021 година дека Кина можела да спроведе посилни мерки за ограничување во јануари 2020 година. Покрај тоа, СЗО можеше да прогласи итна здравствена состојба пред 30 јануари 2020 година.

Ако Пекинг и СЗО дејствуваа порано, бројот на инфекции можеше да се намали за две третини. Според студијата чии автори вклучуваат експерт од Центарот за контрола и превенција на болести во Вухан.

Друга студија покажува дека ако Кина ја контролираше епидемијата три недели порано, можеше да спречи 95 проценти од случаите во земјата.

 

Потекло не е познато

Освен лошото управување со кризата во Пекинг, сè уште нема јасност за точното потекло на САРС КоВ-2. Оригиналниот наратив на Комунистичката партија беше дека вирусот се проширил низ пазарот со морски плодови во Вухан. Ова исто така ја направи најшироко прифатена теорија ширум светот.

Но, веќе на крајот на 2019 година се појавија првите пукнатини во оваа теза. Во февруари 2020 година конечно беше објавено дека првиот пациент со корона нема никаква врска со пазарот. Пекинг го затвори пазарот во јануари и го исчисти темелно пред да се најдат примероци.

Конечно, во мај 2020 година, кинескиот центар за контрола на болести призна дека теоријата на пазарот не била во ред. Центарот исто така објави дека не знае каде и како се случила епидемијата.

Американски официјални лица претходно пронајдоа докази кои укажуваат на појава на лабораторија за вирусологија во Вухан. Институтот за вирусологија во Вухан, или скратено, WIV, е водечки глобален центар за истражување на коронавируси во лилјак. Лабораторијата предизвика загриженост во САД за прв пат во 2017 година.

Американски дипломати и официјални лица во амбасадата на Пекинг го предупредија Вашингтон дека научниците во лабораторијата објавија „сериозен недостаток на соодветно обучени техничари и истражувачи“ „неопходни за безбедно работење на оваа лабораторија со висока безбедност“.

Еден американски научник кој ја испитувал лабораторијата во Вухан, за „Политко“ изјави: „Се обидовме да предупредиме дека оваа лабораторија претставува сериозна опасност“.

Тој продолжи: „Морам да признаам, мислев дека можеби ќе има уште една епидемија слична на САРС. Да знаев дека ќе испадне најголемата пандемија во историјата на човештвото, ќе алармирав многу повеќе “.

 

Технологија за уредување на гени

Стравувањата дека вирусот потекнува од лабораторијата беа засилени со студијата објавена на почетокот на јули 2020 година од група кинески истражувачи во Пекинг.

Неколку од овие истражувачи се поврзани со Академијата за воена медицинска наука - воен естаблишмент на Комунистичката партија.

Научниците рекоа дека создадоа нов модел за проучување на САРС КоВ-2 со создавање глувци со белодробни карактеристики слични на човекот.

За да можат да се збогатат белодробните клетки на глувчето со човечкиот рецептор ACE2 - рецепторот на клетката што им овозможува на коронавирусите толку лесно да ги инфицираат човечките бели дробови - тие би користеле технологија за уредување на гени CRISPR.

CRISPR технологијата е метод за специфично сечење и промена на ДНК. Гените може да се вметнат, отстранат или исклучат со системот CRISPR; нуклеотидите во генот исто така може да се променат. Нуклеотидот е молекула и најмалиот градежен блок на нуклеинските киселини.

По консултација со експерти, некои официјални претставници на САД дошле до заклучок дека оваа лабораторија во Пекинг веројатно спроведувала експерименти со коронавируси врз глувци инјектирани со рецептори ACE2 многу пред да се појави пандемијата Сепак, ова истражување никогаш не било објавено.

Непосредно пред крајот на мандатот на претседателот Трамп, во јануари 2021 година, неговиот Стејт департмент објави соопштение во кое дава сериозни обвинувања против КЗК во врска со потеклото на вирусот. Во соопштението се вели дека американските разузнавачки агенции имаат докази дека неколку истражувачи од лабораторијата за вирусологија во Вухан развиле симптоми слични на КОВИД есента 2019 година.

Исто така беше речено дека лабораторијата во Вухан, иако „се претставува како цивилен објект, спроведува тајни истражувачки проекти со кинеската војска“.

Во изјавата, американскиот Стејт департмент исто така наведува дека Институтот за вирусологија Вухан открил дел од учеството во таканареченото истражување „добивање на функција“ што ги прави патогените заразни, опасни и погубни за луѓето. Но, не била објавена  работа за коронавирусот лилјак RaTG13 и „правеле тајно истражување, вклучително и лабораториско испитување на животни, во име на кинеската војска од најмалку 2017 година“.

Но, само тоа не објаснува како настанал САРС КоВ-2. Но, тоа покажа дека во тоа време американската влада веќе беше многу свесна дека има многу ризично истражување на коронавируси во кинески лаборатории за што остатокот од светот - барем јавноста - не беше свесна за тоа.

Во меѓувреме, сепак, на оваа теорија се повеќе се посветува внимание. Германскиот генетичар, професор Гинтер Тејчен, во интервју за „нтв“ пред неколку дена истакна дека не сака да предизвикува предрасуди, но факт е дека експерименти со „стекнување функција“ се случуваат во Вухан.

Тејсен рече: „Потоа го прочитав на мој начин и открив дека сите експерти за коронавируси во Кина се со седиште во Вухан. Тогаш помислив дека тоа е многу чудна случајност “.

Покрај тоа, експертите со години се занимавале со вируси од корона, собирале примероци во пештери и ги носеле во Вухан.

Тој рече: „Таму тие генетски ги модифицираа овие вируси и ги воведоа во човечките клетки за да видат како се однесуваат во нив“.

Висок американски администратор, кој сакаше да остане анонимен, за списанието „Политико“ изјави: „Ова е само еден поглед на завесата на низа лабораториски и воени лабораториски активности во Пекинг и Вухан. И како тие си играат со коронавирусите кај глувците ACE2 во овие небезбедни лаборатории “.

Модел на измама и прикривање може да се види во постапките на ККТ околу избувнувањето на вирусот. На ова додадете ги откритијата за тоа како кинеските лаборатории експериментирале со опасни коронавируси на начин на кој нивните западни колеги не биле свесни.

Постојат многу индиции за поддршка на лабораториска епидемија, но нема докази. Американскиот официјален претставник за „Политико“ рече: „Ако имало релевантни докази, КЗК ги закопале со секој што се осмелувал да зборува за тоа“.

Тој продолжи: „Веројатно никогаш нема да можеме да го докажеме тоа на еден или друг начин. И тоа беше целта на Пекинг цело време “.

 

СЗО ги штити режимите на КП

Во меѓувреме, СЗО секогаш потенцираше дека вирусот е „природна катастрофа“.

Бидејќи тим експерти од организацијата, кои спроведоа четиринеделна истрага во Вухан кон средината на јануари годинава, не најдоа ништо таму. Доста научници, сепак, се сомневаат во информациите обезбедени од СЗО.

Во научен труд од јануари 2020 до декември 2020 година, физичарот Роланд Визендангер од Универзитетот во Хамбург наведува „бројни и сериозни индикации“ според кои вирусот избегал од лабораторија.

Сепак, тој беше прикажан од медиумите како „не-експерт“ затоа што како физичар беше „непознат“.

Визендангер сега доби поддршка за своето истражување. Во март, група од дваесетина професори и водечки меѓународни научници испратија отворено писмо до СЗО во кое бараат да се започне темелна и веродостојна истрага за потеклото на вирусот.

Професорот Гинтер Тејчен, еден од потписниците на отвореното писмо, рече во врска со професорот Визендангер: Медиумите погрешно „многу лошо се однесуваа кон физичарот“.

Исто како и многу други академици кои би зборувале против теоријата на зооноза, т.е. пренесувањето помеѓу животните и луѓето.

Во писмото се вели: „Како научници, социјални научници и научни комуникатори кои независно и заеднички се осврнаа на потеклото на пандемијата КОВИД-19, сметаме дека е императив, детално да се испитаат и да се има целосен пристап до сите хипотези за потеклото на пандемијата, доделете ги сите потребни ресурси, без оглед на политичката или друга чувствителност.

Врз основа на нашата анализа и потврдена од глобалната студија свикана од Светската здравствена организација (СЗО) и кинеските власти, сè уште немаат докази за поткрепа на целосно природно потекло на овој вирус “.

Поранешниот главен истражувач на КОВИД-19 во Стејт департментот на САД, Дејвид Ашер, не исклучува дека вирусот што ја предизвика пандемијата КОВИД-19 може да е резултат на истекување на биооружје во Кина.

На 12 март, за време на панел дискусија во престижниот институт Хадсон, Ашер рече: „Ова можеше да биде погрешен вектор на оружје; не е пуштен намерно, туку во развој кој некако протече “.

Раководството на КП (кинеската партија) во Пекинг продолжува да негира каква било поврзаност помеѓу појавата на корона и вирусолошкиот институт во Вухан.

Според горе споменатото отворено писмо од научниците и експертите, најголемиот дел од истражувачката работа на СЗО ја спроведе кинеската страна на тимот експерти, чија научна независност ја доведуваат во прашање истражувачите.

Резултатите им беа презентирани само на членовите на меѓународниот тим за разгледување и во формат што беше наведен од кинеската страна.

 

Отвореното писмо доаѓа до заклучок:

„Потрагата по потеклото на САРС-CoV-2 е од клучно значење со цел да се подобри сегашната пандемија под контрола и да се намалат ризиците од идните пандемии.

„Доколку не успееме целосно и смело да го испитаме потеклото на оваа пандемија, ризикуваме да бидеме неподготвени за потенцијално полоша пандемија во иднина.

ПОСТ НА ГОДИНАТА
futvlogo1

Футв Медиа е самофинансиран медиум, известуваме целосно независно од политичките партии, државните институции и невладините организации.

Стапи во контакт со нас