2050 година - Вака дистописката светска елита ја замислува нашата иднина

На Глобалниот самит за здравство во 2013 година во Пекинг, Кина, се собраа 112 клучни фигури од владите, приватниот сектор, меѓународните организации и други групи за да разговараат за тоа како може да изгледаат следните 100 години на глобалното здравје.

На Самитот беше објавен труд финансиран од фондацијата Рокфелер, со наслов Сонување за иднината на здравјето за следните 100 години.

Интернет порталот Activist Post посочува на дел од извештајот кој детално објаснува во што се цврсто убедени учесниците на самитот. Понекогаш постои опис на животот кој има неверојатни сличности со одговорот на коронавирусот. Изолацијата и виртуелниот живот се гледаат како неизбежни фактори.

„Изобилството на податоци, дигиталното следење и поврзување на луѓето може да значи„ смрт на приватноста “и евентуално ќе ја замени физичката интеракција со ефемерни и виртуелни врски, ќе предизвика изолација и ќе покрене прашања за степенот до кој може да се обликуваат вредностите во социјалните мрежи .... Образованието претрпува огромна трансформација како резултат на приближување на увидите во менталната психологија и новите алатки преку Интернет (груби, извори на луѓе, соби за разговор, масовни јавни курсеви преку Интернет) создавајќи многу  простори за учење надвор од формалната училница каде што Учењето на врсници се одвива.

Извештајот исто така содржи хипотеза која покренува четири различни сценарија во иднина. Под наслов: „Будење во 2050 година“, првото сценарио наведено, „The Scramble for Health Resources“, нуди прилично дистописка претстава за тоа како може да биде животот во јануари 2050 година.

 

Описот за Дистопија во 2050 година исто така вели:

„Многумина се загрижени дека заразни болести од делот Х се шират во нивното соседство. Приватните планови за управување со здравството сигурно наведоа дека нивните понуди вклучуваат беспрекорен систем за следење, кој е во состојба да открие какво било заболување и потсетници за да се осигури дека им се вршат годишни проверки на сензорите.

Во второто сценарио: „Здравје ако го направиме тоа да се случи“, опишани се органи за глобални стандарди со седиште во Пекинг и заедничка меѓународна валута.

Од страна на Глобалната агенција за стандарди во Пекинг бевме видеоконференцирани за најновите стандарди што градовите треба да ги постигнат за животната средина, благосостојбата, локалното производство и рециклирањето. Изразивме загриженост дека владините агенции не успеваат да ги спроведат овие стандарди. Здружението на производители на храна во заедницата праша зошто не се следат резултатите од инвестициите, спроведувањето, проценката на владата и граѓаните во 2047 година. Претставникот на ГСА ни рече дека ова е локална работа, но Грег од CFPA тврди дека грантовите на локалната самоуправа пропаднале по воведувањето на заедничката меѓународна валута (ЦИЦ) “.

Во трудот има неколку значајни пасуси кои симболизираат како светската елита го замислува животот во иднина. Меѓу другото, се соопштува намалување на плодноста. Тренд кој веќе е реалност во многу земји.

„Луѓето ќе живеат подолго, а плодноста ќе опаѓа кога жените ги користат своите репродуктивни права.

Четвртата индустриска револуција, поттикната од основачот и претседател на Светскиот економски форум, Клаус Шваб, исто така не е занемарена во извештајот. Дури се зборува и за трансхуманистички хибридни раѓања. Значи, човекот и машината се споија.

„Се повеќе ќе комуницираме со вештачката интелигенција. Употребата на роботика и биоинженеринг за подобрување на човековото функционирање е веќе во тек и ќе се движи напред. Преобликувањето на луѓето, во евентуално одделени и нееднакви видови преку генетски инженеринг или мешани човечки роботи, предизвикува дебати за етика и еднаквост. Според предвидувањата, по 2030 година ќе се појави демографија на технологии (роботика, генетски инженеринг, нанотехнологија), производство на роботи, развиени организми, „наноботи“ и ВИ кои можат да се реплицираат сами по себе. Дебатите во врска со импликациите за претстојната реалност на животот дизајниран од човекот ќе се зголемат.

Во однос на моќта на националните држави, трудот тврди дека државната моќ може да продолжи да опаѓа, што ги фаворизира мегалините, локалната политика за идентитет и глобалните мрежи.

„Моќта на државите и нивната способност да обезбедат ефективна врска на локално и глобално ниво може да се намалат пред растечките мегалини, политиката на локалниот идентитет, зголемувањето на социјалното исклучување, зголемувањето на приватното влијание врз сите области на животот, широко распространетата либерализација и мрежи.

Activist Post заклучи дека ова е доста дистописка претстава за светската елита за тоа како треба да изгледа утрешниот свет. Како и да е, нашата иднина е во наши раце. Она што го прифаќаме, отфрламе и посакуваме, сè уште го определуваме ние.

ПОСТ НА ГОДИНАТА
futvlogo1

Футв Медиа е самофинансиран медиум, известуваме целосно независно од политичките партии, државните институции и невладините организации.

Стапи во контакт со нас