Италијански доктори: "Ние го третираме Ковид-19 во домашни услови и стапката на смртност е скоро нула"

(newdailycompass.com) - Неодамнешната пресуда на Регионалниот административен трибунал на Лацио во Италија предизвика лута реакција на „чуварите на револуцијата“, модерните вирусолози секогаш подготвени да ја негираат можноста за лекување. Ја демолира неверојатната италијанска владина теза според која, за да се лекува КОВИД, мора да се ограничи на употребата на парацетамол и да остане во „будното чекање“, а потоа да се испрати пациентот на А & Е. Тој исто така го одобри протоколот за домашна нега издаден од регионот Пиемонт, кој предвидува употреба на лекови пропишани успешно во последните месеци од храбри лекари кои не ги почитувале владините директиви.

 

Уште еднаш најнепопустливиот демантизам се користи против хидроксихлорокин, но исто така и против други лекови. Сепак, работата на лекарите кои лекуваат пациенти нуди многу поинаква слика и тие не се само емпириски искуства. Треба да зборуваме за реално истражување на реалниот живот: научно истражување спроведено на терен, а не во лабораторија или на математички модели. Една од здруженијата кои се посветени на оваа активност на практична нега, како одговор на често очајните и нечуени здравствени потреби на пациентите, е IppocrateOrg.

 

Ова е група лекари кои се именувале по Хипократ, татко на медицината, човекот кој ги утврдил принципите на дијагностичка истрага и основал медицинска етика и деонтологија. Запознавме еден од основачите на здружението, д-р Паоло Мартино Алегри. Роден во 1962 година во Африка како син на мисионерски лекар, тој е искусен лекар од Падова на северо-источна Италија. Специјализирал педијатрија, а потоа неонатологија и неонатална патологија. Сега лекува и лекува пациенти со КОВИД.

 

Д-р Алегри, како се вклучивте во домашната нега на пациенти со КОВИД?

До пред 10 години бев педијатар во Во Евганео, каде што се појавија првите случаи со КОВИД во регионот Венето во Италија. Не знаевме што да правиме. Некои од родителите на моите поранешни пациенти, со пневмонија документирана на КТ скенот, се најдоа затворени во своите домови, практично без третман и така започнав, нудејќи им масивни дози на витамини, особено витамин Д, за кој знаев дека ќе ги зајакне нивниот имунолошки систем. На мое изненадување, заситеноста со кислород на овие пациенти брзо се подобри. Оттогаш, препорачувам превентивна витаминска профилакса и повисоки дози на сите во случај на болест.

 

 

Како се чувствувавте кога сфативте дека КОВИД не е Црна смрт, туку дека може да се лекува и излекува?

Чувствував големо задоволство затоа што бев во можност да им дадам не-илузорна надеж на луѓето кои ме прашуваа за помош, но во исто време бев заплашен бидејќи се чувствував сам и донекаде исмеан од колегите со кои се обидов да го споделам моето искуство.

 

Светски католик во САД Канада

Како настана IppocratesOrg?

Од генијална интуиција на нејзиниот основач, Мауро Ранго, Италијанец, кој живее на островите Маурициус. Таму, Коронавирусот беше брзо искоренет на почетокот, користејќи лекови што ги познаваме со децении, како што се Азитромицин, Хидроксихлорокин или Кортизон, додека во Италија луѓето умираа како муви.

Како е можно во Африка, каде здравствената заштита сигурно не е напредна како во Италија, да се добиваат вакви брилијантни резултати, додека во Италија не беа во можност да го спречат ширењето на болеста? Затоа, тој упати апел преку WhatsApp до група пријатели, кои набрзина станаа вирални. Од ноември, лекарите од оваа група им помагаа на пациентите, одговарајќи на нивните барања за помош по е-пошта.

 

Кои се резултатите постигнати од лекарите на здружението?

Резултатите се одлични! Ова можам да го кажам со сигурност затоа што ги имам податоците не само од моите пациенти, туку и од други колеги. До денес, ние далеку надминавме 6.000 третирани случаи. Од нив, само мал процент барал болничко лекување за кратко време, но тоа се луѓето кои дошле кај нас доцна. Нашето искуство покажува дека раната интервенција е стратегија за победа. Стапката на смртност на пациентите кои ги лекуваме е практично нула: меѓу оние што ги лекувавме во рок од една недела од почетокот на симптомите, немавме смртни случаи.

Затоа, фактите ни кажуваат дека е можно да се лекува и дома. Како резултат, избегнуваме страшна пренатрупаност на болници и единици за интензивна нега. Сепак, техничките владини тела не презедоа ништо за да ја поттикнат домашната нега и работеа против оваа можност, спротивставувајќи се на кој било третман освен Парацетамол на ниво на протокол.

 

Кое е вашето гледиште за оваа стратегија?

Цврсто верувам дека беше огромна грешка што не се промовираше домашна нега. Лекувањето на КОВИД дома е многу полесно отколку што мислат луѓето, се додека интервенирате рано, како што веќе реков. Јас сум педијатар и не би се чувствувал пријатно да третирам возрасен со други болести, но сметам дека е многу лесно да се третираат луѓе со КОВИД. Мојот најстар пациент, кој веќе се опорави, има 95 години, а вчера лекував друг пациент кој има 98 години! Во однос на Парацетамолот, факт е дека неговата употреба ја влошува ситуацијата од две причини. Првиот е тоа што нема антиинфламаторно дејство, што е од суштинско значење за лекување на оваа болест, туку делува само како антифебрил, давајќи му на пациентот илузорно чувство на подобрување, додека вирусот продолжува да се шири низ телото. Второто е дека, со цел да се метаболизира Парацетамол, се консумира глутатион, антиоксидантна супстанца присутна во нашите тела, додека е од суштинско значење да се бориме против оксидацијата предизвикана од вирусот во ткивата.

Неодамнешната пресуда на Регионалниот управен трибунал на Лацио, конечно, се чини ја отвори можноста за промовирање на протоколи за третман во Италија, кои вклучуваат употреба на оние лекови чијашто ефикасност на терен е одамна признат во третманот на болните ...
Се согласувам. Пресудата е многу јасна по оваа точка. Мојата надеж е дека сега, дури и на министерско ниво, тие ќе ја забележат оваа нова реалност на домашна нега, не само благодарение на IppocrateOrg, туку и на другите основни иницијативи во италијанското општество.

 

Ако ве повикаа на сослушување пред Техничкиот и научниот комитет во Италија, за силата на искуството од последните месеци, што би им порачале на експертите?

Јас би рекол дека ние смело мора да признаеме дека болничко-центрираниот третман на болеста е погрешна стратегија и дека е време да се смени курсот. Многу лекари го сфаќаат ова. Бројките докажуваат дека сме во право: раната домашна нега функционира. Треба да го охрабриме за да ги испразниме единиците за интензивна нега. Политичарите мора да забележуваат насекаде.

ПОСТ НА ГОДИНАТА
futvlogo1

Футв Медиа е самофинансиран медиум, известуваме целосно независно од политичките партии, државните институции и невладините организации.

Стапи во контакт со нас