Силите на плацебо ефектот - Здравиот дух создава здраво тело

Студиите и експериментите постојано покажаа дека духот има способност да лекува или да ни помага да лекуваме и да се опоравуваме - од друга страна, стравовите и негативните мисли можат да не разболат.

Применето на моменталната состојба, ова значи дека паниката што се шири меѓу пошироката јавност од страна на главните медиуму е токму спротивна на здравјето и заздравувањето. Стравот и паниката во суштина придонесуваат за фактот дека нашиот организам ќе се разболи поради имунолошкиот систем кој е намален од страв.

Интеракцијата на нашите мисли со надворешниот физички свет е во фокусот на интерес од научниците ширум светот веќе неколку години. Голем број податоци покажуваат дека едното може да влијае на другото и дека одредени постојани емоционални состојби можат да доведат до хронични заболувања.

До денес,  медицината, за жал, сè уште во голема мера го отфрла ова гледиште. Сепак, според Гарт Кук од „Сајенс Американ“, дури и конвенционалната медицина не треба да ја игнорира оваа тема. Гответе буквално:

„Се поголемото научно истражување сугерира дека нашата свест може да игра важна улога во заздравувањето на нашите тела - или првенствено во здравото одржувањето на нас. Сега постојат неколку линии на истражување што укажува на тоа дека нашата ментална перцепција на светот е постојано информирање и насочување на нашиот имунолошки систем, за да можеме подобро да одговориме на заканите во иднина.

Сепак, во пракса, честопати е тешко да се направи оваа врска убедлива, бидејќи транзициите помеѓу заздравувањето и одржувањето на здравјето често не се течни, но исто така и крајно повеќекратни, т.е. честопати не може да се провери 100% што предизвикало лицето да се разболи или да се опорави ( Здравје - состојбата на свеста!).

Добра почетна точка во овој случај, според многу научници, е плацебо ефектот, што покажува дека свеста може да предизвика физиолошки промени во телото. Неврологот Фабрицио Бенедети рече: „Нема само еден ефект на плацебо, има многу. Плацебо ослободувачите на болка може да предизвикаат ослободување на природни хемикалии за ослободување од болка, наречени ендорфини. Пациентите од Паркинсон реагираат на плацебо со поплава од допамин. Се покажа дека лажниот кислород даден на некој на голема надморска височина го намалува нивото на нови предаватели наречени простагландини, кои меѓу другото ги шират крвните садови и се одговорни за многу симптоми на надморската височина. “

Здравиот дух создава здраво тело

Ефектот на плацебо се базира единствено на моќта на нашата духовна состојба. Промените забележани овде, кои започнале по администрацијата на плацебо, не се активираат од плацебо, туку од нашиот ум, нашата перцепција и психолошката реакција на овој „погрешен третман“.

За жал, досега многу малку модели системи како што се болка, депресија или Паркинсон се клинички испитани. Ова значи дека има уште многу што да се научи и истражува во оваа област.

Но, постои една работа за која многу научници се веќе свесни: дека можеме да ја смениме нашата биологија со едноставно менување на она за што веруваме дека е вистина. Ова го пишува Брус Липтон во книгата „Интелигентни клетки - како искуствата ги контролираат нашите гени“: „Ефектот плацебо треба да биде предмет на обемни, финансирани истражувачки напори. Доколку медицинските истражувачи би можеле да сфатат како се користи плацебо ефектот, тие ќе им обезбедат на лекарите ефикасна, енергетски базирана алатка и без несакани ефекти за лекување на болести.

 

Никола Тесла еднаш ја рече следнава важна реченица: „Ако науката почне да ги проучува нефизичките појави, за една деценија ќе направи поголем напредок отколку во кој било претходен век“

Ако нашите мисли и намери поврзани со нив навистина можат да влијаат на физичките системи, вклучувајќи го и нашето тело, како што честопати беше опишано, можеме добро да замислиме што нашите мисли и намери можат да ни направат надворешно.

Студија објавена во американскиот журнал за кинеска медицина покажа дека жена со посебни вештини може да го забрза ртењето на одредени семиња за развојни цели. Студијата буквално наведува: Истражувачите ширум светот откриле дека третманите со плацебо можат да стимулираат биолошки и физиолошки реакции. Во позитивна и секако во негативна смисла. Забележани се промени во срцевиот ритам, крвниот притисок и хемиската активност во мозокот.

Пациентите страдаа од низа различни болести, од артритис и Паркинсон до депресија, замор, анксиозност и многу повеќе. Старата народна поговорка дека здравиот дух може да живее само во здраво тело, треба малку да се примени. Бидејќи само здрав дух овозможува здраво тело.

Бидете будни.

ПОСТ НА ГОДИНАТА
futvlogo1

Футв Медиа е самофинансиран медиум, известуваме целосно независно од политичките партии, државните институции и невладините организации.

Стапи во контакт со нас