Замолчен метод на лекување: Витамин Б17 - природен лек против рак

Весникот „Швајцарски експрес“ известува: Во 1952 година, Др. Ернст Т. Кребс Јуниор, биохемичар од Сан Франциско, ја прокламира својата теорија дека ракот не е предизвикан од мистериозен бацил, вирус или токсин, туку е болест предизвикана од недостаток на важна природна компонента која во модерната исхрана се појавува.

Тој ја идентификуваше оваа суштинска компонента како „витамин Б17“, кој природно се јавува кај над 1.200 растенија за јадење. Семето (или јатото) на растенијата од семејството «Прунус Росакеа» - горчливи бадеми, кајсии, цреши, нектарини, праски и сливи - содржат особено големи количини на витамин Б17.

Ефективноста на витамин Б17 во борбата против ракот е докажана многу пати во студиите, вклучително и од високо реномирани истражувачи како што е Др. Канематсу Сугиура од познатиот центар за истражување на рак „Слоан Кетеринг“ во Менхетен.

Сè додека др. Сугиура бил вклучен во конвенционално истражување на рак, тој бил многу ценет. Д-р Ц. Честер Сток, раководител на одделот за лабораториско тестирање во Центарот Слоун Кетеринг, за него напишал: „Во истражувањето на ракот едвај постои име што е познато како Канематсу Сугиура“. [...]

Големото внимание што го ужива неговата работа е можеби најдобро изразено во забелешката што  ја даде руски истражувач за рак, кој беше во посета на Соединетите држави. Тој рече: 'Ако д-р. Сугиура објавува нешто, знаеме дека не мора да ја повторуваме студијата затоа што нашите резултати би биле складни со неговите.

1. Витамин Б17 спречи метастази кај глувци.
2. Ја подобри нивната општа состојба.
3. Го инхибираше растот на мали тумори.
4. Донесе олеснување на болката.
5. Беше превентивно против карциномот.

Кога беа објавени резултатите од тестот на Сугиура врз Лаетрил (друг збор: амигдалин) - извлечената форма на витамин Б17 - сè одеднаш се смени. Сега кога Сугиура препорача екстракт од витамин кој не се базира на хемиска супстанца, од еден ден до следниот тој беше прогласен за персона нон грата.

Тој беше принуден да го повтори експериментот, верувале или не, три пати со други научници како партнери, но интересно, сите последователни обиди, исто така, се покажаа позитивни за Лаетрил.

Сега „Центарот за слоун Кетеринг“ требаше да даде и да препознае четири (нормално, една ќе беше доволно) студии од еден од најпознатите научници во земјата како врвен доказ за ефектите на Лаетрил. Но, се чинеше дека не е важно дали Сугиура направи четири или 200 лабораториски тестови на Лаетрил. Резултатите очигледно не беа дозволени да бидат објавени во никој случај.

 

Слоун Кетеринг манипулира со студиите

Петтиот тест се одржа во куќата на Слоун Кетеринг. Овој пат се чини дека тестот е изменет од друг научник. Глувците во експериментот биле поделени во две групи: едната група примила Лаетрил, другата инјектирала солен раствор.

Солен раствор се користи како квази-плацебо во експерименти со рак врз глувци, бидејќи дефинитивно нема никакво влијание врз растот на канцероген тумор и затоа може да се спореди со ефективни лекови. Сега глувците на партнерот на Сугиура беа случајно сместени во различни кафези, така што двете тест групи тешко може да се разликуваат едни од други.

Без нетретирана контролна група, студијата нема скоро никакво значење. Од податоците на експериментот, откриено е дека 40 проценти од солените инјектирани глувци покажуваат крај на растот на туморот.

Тоа не би можело да биде вистина: очигледно е дека глувците биле измешани во текот на експериментот и затоа им биле дадени понекогаш лаетрил, а понекогаш солен раствор. Не може да има друго објаснување, бидејќи солениот раствор никогаш (!) Не спречил да расте тумор.

Д-р Сугиура беше огорчен од ненаучните методи: „Како експерти за хемотерапија, работиме со солен раствор, ПОРАДИ тоа нема никакво влијание врз растот на туморот. И одеднаш тоа се случи? Треба да се запомни дека контролната група беше уште поограничена со растот отколку третираната група. Нема да го сторам тоа “.

Фактот дека тие се занимаваа со медицинска невозможност што веројатно ќе го погодеше секој бруцош не го спречи раководството на Слоун Кетеринг да го избере токму овој експеримент како репрезентативен. Пет месеци по наведениот тест, Слоун Кетеринг свика прес-конференција за да ги извести резултатите од тестот Лаетрил.

Сите важни претставници на управата беа таму и најавија дека „може да се наведе дека Лаетрил НЕМА превентива врз редукција на тумори, антиметастатски или лековити својства кај карциномот“.

Во 70-тите години на минатиот век, Слоун Кетеринг беше многу кооперативен во соработката со ФДА за да продолжи да ја ограничува употребата и трговијата со Лаетрил. Сугиура се држеше до својата гледна точка сè до неговата смрт. На новинарско прашање дали Лаетриле може да излечи рак, тој одговори: „Да, ќе останам на тоа“.

(На инаугурацијата на Центарот за истражување на ракот на Слоун Кетеринг, целта беше да се „контролира ракот“, а не „да се лекува“. Несмасен избор на зборови или скриена порака? Три децении подоцна, Слоун Кетринг го бојкотираше истражувањето за потенцијалниот карцином со  лекување на Лаетрил)

Во 70-тите години од минатиот век, американската ФДА (Администрација за храна и лекови), под силно влијание на фармацевтските компании, одби да го започне процесот на одобрување на Лаетрил.

Во САД се донесени закони за регулирање, администрација, продажбата или дистрибуцијата на Лаетрил е забранета и незаконска, како и за какво било изјавување дека супстанцијата има вредност во содржината или лекувањето на ракот. До денес, наодите за инхибиција на ракот на витамин Б17 (Лаетрил / амигдалин) се практично игнорирани од државните органи и фармацевтската индустрија.

ПОСТ НА ГОДИНАТА
futvlogo1

Футв Медиа е самофинансиран медиум, известуваме целосно независно од политичките партии, државните институции и невладините организации.

Стапи во контакт со нас