Пронајдена причината за тромбоза - потврдена е поврзаноста со инјекциите на АстраЗенека

Истражувачите од Универзитетот Грајфсвалд-Германија очигледно ја откриле причината за тромбоза на мозокот по вакцинацијата АстраЗенека и со тоа ја потврдиле постојаната спорна врска помеѓу компликациите и вакцината.

 

Откако престана вакцинацијата со АстраЗенека во Германија, истражувачите се свртеле кон Институтот Пол Ерлих и добиле примероци на крв од шест заболени пациенти со тромбоза кои ги прегледале.

 

Стана очигледно дека вакцината ги активирала тромбоцитите - тромбоцитите кои се одговорни за коагулацијата на крвта. Обично коагулацијата се користи за затворање на раните по повредите. Сепак, вакцината го стимулира овој механизам кај некои пациенти, што потоа доведува до формирање на тромби - вклучително и во садовите на мозокот.

 

Ова се совпаѓа со претпоставките на другите научници: Пал Андре Холм од Универзитетската болница Осло претходно предупреди дека силниот имунолошки одговор и антителата што се создаваат, кои се прицврстуваат на крвните тромбоцити и ги активираат, може да доведат до формирање на згрутчување на крвта . Покрај тоа, се стравува дека и другите вакцини против вирусот корона имаат такви несакани ефекти - евентуално дури и во поголема мера.

 

Од друга страна, ЕМА нагласува дека придобивките од вакцинацијата ги надминуваат ризиците и, наводно, сè уште не е пронајдена поврзаност со сериозните компликации кај многу пациенти. Наодите на истражувачите сега го покренуваат прашањето дали ЕМА е заинтересирана дури и да го информира населението транспарентно за потенцијалните штетни механизми на вакцини против корона.

 

Германските истражувачи сега сугерираат развој на опција за третман на тромбоза. Соодветните активни состојки може да се администрираат само откако ќе се формира тромб; профилактичка употреба не е можна. За фармацевтската индустрија, деловната активност со лекови за борба против несаканите ефекти на вакцините сигурно би била профитабилна ... Но, ризикот од сериозно оштетување, па дури и смрт од тромбоза, веројатно не би се искоренил на овој начин.

ПОСТ НА ГОДИНАТА
futvlogo1

Футв Медиа е самофинансиран медиум, известуваме целосно независно од политичките партии, државните институции и невладините организации.

Стапи во контакт со нас