Гувернерот на Флорида Рон ДеСантис ги нарече пасошите за вакцинација „ужасна идеја“

Евиденцијата за вакцинација е ужасна идеја. Дефинитивно нема да им диктираме ништо на луѓето од државна страна. Тоа е целосно надвор од масата “, рече ДеСантис во четвртокот. „Ако има компании кои сакаат да и го сторат тоа на Флорида, мислам дека тоа веќе не е приватна одлука“.

 

Пасошите за вакцинирање КОВИД-19 кои им овозможуваат на луѓето пристап до одредени активности се „страшна идеја“ од гледна точка на републиканскиот политичар Рон ДеСантис. Гувернерот на Флорида инсистира дека неговата држава нема да ја поддржи или да ја спроведе ваквата идеја.

 

Идејата за пасош за вакцинација на корона беше дискутирана од некои американски држави и компании во последните месеци. Сепак, критичарите велат дека предлогот претставува кршење на американските граѓански слободи.

 

„Ако некој сака да оди во кино или концерт, тогаш може да оди. Ако некој не сака, тогаш немора. Но, да се бара од некого да покаже некој вид доказ за вакцинација е тотално неприфатливо. И тоа не е нешто што ќе го поддржиме во Флорида на кој било начин “, рече ДеСантис.

 

Светската здравствена организација (СЗО) исто така ги отфрла пасошите за вакцинација на корона. Неизвесно е колку ќе трае имунитетот, рече регионалниот директор на СЗО за Европа, Ханс Клуге. Вакцината исто така не може нужно да спречи инфекција на други луѓе.
КЗК сака да воспостави меѓународен систем за пасоши за вакцинација.ж

 

Американскиот народ не е многу ентузијаст за вакцинациите. Според истражувањето, секој четврти американски граѓанин не сака да се вакцинира против КОВИД-19. Исто така, постои отпорност на жестоко дебатираниот пасош за вакцинација.

ПОСТ НА ГОДИНАТА
futvlogo1

Футв Медиа е самофинансиран медиум, известуваме целосно независно од политичките партии, државните институции и невладините организации.

Стапи во контакт со нас