Според извештајот на ООН, со заклучувањата загинаа 228.000 деца во Југоисточна Азија

Новиот извештај на Обединетите нации ги обелодени огромните трошоци за заклучување во некои од најсиромашните земји во светот.

 

Извештајот „Директни и индиректни ефекти на панемијата и реакција на КОВИД-19 во Јужна Азија“ го испитува влијанието на досега невидените политики на заплена на владата врз здравството, социјалните услуги, образованието и економијата.

 

Студијата проценува дека нарушувањето на здравствената заштита предизвикано од владината акција против КОВИД-19 во Авганистан, Непал, Бангладеш, Индија, Пакистан и Шри Ланка (каде живеат приближно 1,8 милијарди луѓе) придонесе за 239 000 смртни случаи кај Мајки и деца.

 

Од друга страна, има околу 186 000 смртни случаи „со КОВИД-19“, т.е. се заклучува дека заклучувањата убиле значително повеќе луѓе отколку вирусот. Покрај тоа, има 228,000 од проценетите смртни случаи кај деца на возраст под пет години, од кои скоро никој не би бил изложен на ризик од вирусот. Бидејќи мнозинството смртни случаи од Ковид ширум светот се случуваат кај лица над 80 години, разликата во однос на квалитетите прилагодени на животот (QALY) мора да биде зачудувачка.

 

БиБиСи сумира неколку клучни фигури од извештајот.

Тоа покажува дека бројот на деца третирани од тешка неухранетост е намален за повеќе од 80% во Бангладеш и Непал, а бројот на вакцинирани деца е намален за 35% и 65% во Индија и Пакистан, соодветно.

Во извештајот исто така се вели дека смртноста кај децата во Индија се зголемила најмногу во 2020 година - со 15,4% - проследено со Бангладеш со 13%. Шри Ланка забележа најголем пораст на смртност кај мајките - 21,5%, следен од Пакистан со 21,3%.

Експертите во Индија стравуваат дека стапките на неухранетост низ целата земја значително ќе се влошат ако податоците се појават во текот на следните неколку месеци.

Посебен извештај на ООН во декември процени дека дополнителни 207 милиони луѓе може да бидат извлечени во екстремна сиромаштија во текот на следната деценија поради долгорочните ефекти на блокирањата.

 

Дејвид Ливермор, професор по медицинска микробиологија на Универзитетот во Источна Англија и член на ХАРТ, за Локдаун Скептиците изјави:

Сè уште постои премалку ценење (особено во левичарските кругови, кои обично се многу загрижени за смртта на децата во земјите во развој) за штетата што ги прават блокадите во тие земји. Бидејќи имаат демографија во која доминираат тинејџери, тие никогаш не биле изложени на голем ризик од КОВИД-19. Трагедија е што беа измамени во заклучувањата, дури и повеќе отколку за нас.

 

Заклучувањата честопати се оправдуваа врз принципот на претпазливост во последниве години, барем во однос на човечкиот живот, и дека секоја финансиска инвестиција мора да вреди бидејќи мерките ќе заштедат „стотици илјади“  животи. Извештаите на ООН  покажуваат колку е погрешна идејата за заклучувањето „за секој случај“, колку е смртоносна идејата за забрана на обична човечка интеракција и активност со месеци.

Зарем не е време владите сериозно да ги погледнат податоците - огромната штета, стотици илјади смртни случаи на деца, недостаток на докази за ефективност - и да се отсечат од блокадите засекогаш?

ПОСТ НА ГОДИНАТА
futvlogo1

Футв Медиа е самофинансиран медиум, известуваме целосно независно од политичките партии, државните институции и невладините организации.

Стапи во контакт со нас