Холандски офицер и полицаец: „Шокантно е она што го гледам скоро секој ден“

Од демонстрациите на Маливелд минатата недела, против полицијата се поднесени шест жалби. Покрај тоа, 120 лица поднеле жалба за полициска бруталност. Полицијата во Хаг вели дека добиле многу прашања во врска со дејствијата за време на демонстрациите против мерките на Корона.

На Вонпарламентарна анкетна комисија 2020 (платформа каде полицајците можат да пријавуваат анонимно) веќе се пријавија десетици полицајци за да ја раскажат својата приказна. Еден од овие службеници рече дека се регистрирал затоа што верува дека треба да се разоткрие лошата администрација во полициската организација.

Човекот, кој работел како полицаец 15 години и како заменик офицер во изминатите пет години, рече: „Чисто е шокантно она што го доживувам како полицаец и заменик полицаец  скоро секојдневно. Употребата на сила против демонстрантите стана стандард. Ние мора да продолжиме со полна сила. Такви се упатствата “.

Во минатото, полицијата за немири удираше по нозете, но сега им е укажано да удираат по главата. Тие велат дека крвавата глава е пострашна.

Во еден момент единица скокна од полициски автомобил. „Тие налетаа на толпата и започнаа со тупаници и клоци. Бев запрепастен. Не знаев што ми се случи. За ова не станав полицаец “.

Руте, премиерот на Холандија, подоцна ги нарече демонстрантите „душкави хулигани“. „Неверојатно е да го слушнеме тоа од него. Сите изјави дадени од владата за ова насилство се лаги “.

Офицерот, кој сака да остане анонимен од безбедносни причини, рече дека 21 јуни е само почеток. „На патрола во автомобилот, секогаш сме во„ лов “, Ми се гади “.

Полицискиот службеник рече дека нема проблем да добие отказ или да биде суспендиран поради неговото сведочење. „

Извор: » Agent en ME’er klapt uit de school: ‘Het is ronduit schokkend wat ik bijna dagelijks meemaak

ПОСТ НА ГОДИНАТА
futvlogo1

Футв Медиа е самофинансиран медиум, известуваме целосно независно од политичките партии, државните институции и невладините организации.

Стапи во контакт со нас