Одбрана на владеењето на правото - основана мрежа на критички судии и јавни обвинители во Германија

На состанокот на Интернет, судиите и јавните обвинители од цела Германија се обединија за да формираат Мрежа на критични судии и јавни обвинители (KRiStA). Иницијативата произлезе од истоимениот форум за дискусија на Интернет, кој постоеше од средината на јануари.

 

Мрежата критички ги разгледува мерките и ограничувањата кои постојат скоро една година за борба против пандемијата на короната. Се залага за целосно враќање на основните права и принципот на пропорционалност во делувањето на државата. Во исто време,  се гледа  како лице за контакт и глас на колегите во судството, чија работа и независност се под притисок поради различните политички упатства.

 

Кривичниот судија Др. Питер Шлајтер од Берлин, кој во моментов поднесува уставна жалба пред Федералниот уставен суд против новата верзија на Законот за заштита од инфекција) и неколку уредби на Корона. Други членови на одборот се социјалниот судија др. Марен Лоде од Саксонија-Анхалт и пензионираниот административен судија Ричард Хаах од Баден-Виртемберг. Поранешниот кривичен судија Томас Браунсдорф од Бранденбург е избран за еден од портпаролите на мрежата, кој исто така се осврнува на неколкугодишната работа во Институтот за лекови на тогашната Федерална канцеларија за здравство. Друг говорник е граѓанскиот судија Оливер Нолкен од Северна Рајна-Вестфалија.

 

„Време е да станеме и да проговориме“, рече Нелкен. Кога владите и властите произволно ја ограничуваат слободата на граѓаните и сојузните и државните парламенти веќе не ги контролираат ефикасно владите, судството мора да се покаже како последна линија на одбрана на владеењето на правото.

 

Голем дел од мерките на Корона се темелат на сомнителни фактички основи, имаат сомнителна употреба, ја надминуваат целта или се целосно неспоиви со духот на слободна држава. Мрежата KRiStA повикува на ефективна правна заштита загарантирана со Основниот закон од мешање на државата во основните права и слободи повторно да се спроведува, а не само во исклучителни случаи.

 

Портпаролот на KRiStA, Оливер Нолкен ги повика колегите во судовите и јавните обвинителства да се залагаат за слобода и владеење на правото со 'рбет и страст, дури и под политички притисок: „Ние судиите и јавните обвинители не и служиме на владата, ние му служиме на законот "

Извор: Den Rechtsstaat verteidigen – Netzwerk Kritische Richter und Staatsanwälte gegründet

ПОСТ НА ГОДИНАТА
futvlogo1

Футв Медиа е самофинансиран медиум, известуваме целосно независно од политичките партии, државните институции и невладините организации.

Стапи во контакт со нас