Откако една наставничка добила инјекција од АстраЗенека, таа починала од церебрална хеморагија

43-годишна жена која работела како учителка во Марбела Шпанија починала вчера од крварење во мозокот. Таа ја примила експерименталната инјекција на АстраЗенека на 3 март. Неколку часа подоцна, таа почнала да се чувствува лошо и отишла во итната помош во болницата Квирон со симптоми на главоболка и општа слабост, припишана на вообичаените несакани ефекти на инјекцијата.

 

Неколку дена подоцна, на 13-ти март, таа се вратила во болницата затоа што продолжила да се чувствува лошо. Тие направиле КТ скен кој немало ништо значајно. Следниот ден таа се вратила повторно, во тој момент, тие забележале масовно крварење, едем (таложење на течност во мозокот), кое се обиделе да го исцедат за време на хируршка постапка.

 

Жената, мајка на две малолетнички деца, работела во институтот на Коста дел Сол и немала претходни патологии. По нејзината смрт, според протоколот, тие извршиле дијагностички тест за коронавирус, кој се вратил негативен. Телото сега чека на клиничка обдукција за да се утврдат причините за смртта.

 

Квирон веќе го пријавил случајот во шпанските и европските агенции за лекови.

Луѓето во САД кои ги примиле инјекциите на Фајзер и Модерна, исто така, страдале од нарушувања на крвта.

Министерството за здравство и автономните заедници го прекинаа инјектирањето за најмалку две недели, рече во понеделникот министерката Каролина Даријас...

Европската агенција за лекови вчера одлучи дека овие тромботични епизоди не се поврзани со инјекциите. Ова е изјава што предизвикува сомнежи во научната заедница бидејќи лекот е експериментален и не успеа да ги исполни безбедносните протоколи потребни во овие случаи. Светската здравствена организација исто така препорачува земјите да продолжат да да ги даваат експерименталните иннјкеции од АстраЗенека.

Извор: Dos enfermeras han muerto en Noruega diez días después de ser vacunadas con AstraZeneca

 

Слична објава: По вакцинацијата церебрална хеморагија кај тројца млади Норвежани

ПОСТ НА ГОДИНАТА
futvlogo1

Футв Медиа е самофинансиран медиум, известуваме целосно независно од политичките партии, државните институции и невладините организации.

Стапи во контакт со нас