Франција: Камери контролирани од ВИ проверуваат дали граѓаните носат маски во јавниот превоз

Француската влада беше обвинета за дистописки фантазии откако дозволи употреба на надзорни камери за да се избројат колку патници носат маска за лице.

Новата уредба им дава можност на операторите на јавниот превоз да користат „паметен видео надзор за мерење на стапката на употреба на маски во сообраќајот“.

Францускиот службеник за заштита на податоците ЦНЛ рече дека се користат „паметни“ камери во автобусите, подземните железници и возовите за да се „види“ дали се почитуваат правилата КОВИД-19, за кои е потребна заштита за уста и нос.

Според владата, камерите само ќе прикажат колку луѓе носат маски без да ги идентификуваат луѓето.

Слична иницијатива беше предложена уште во декември, но владата ја одложи идејата откако ЦНИЛ рече дека ризикува „поткопување на правилното функционирање на нашето демократско општество“ и дека нема јасна законска рамка под која се правда ваквата иницијатива.

Агенцијата соопшти дека одлучила да ја одобри програмата за надзор по втор пат, бидејќи владата јасно ја кажала својата цел и камерите не „обработувале биометриски податоци“ и затоа „не претставуваат уред за препознавање на лице“.

Одлуката наиде на жестоко противење од групите за граѓанските права. Квадратура ду Нет, која ги брани дигиталните слободи, го осуди указот како „авторитарна офанзива“. Групата исто така тврди дека надзорот претставува јасно кршење на францускиот закон, како и правилата на ЕУ за обработка на лични податоци.

Сличен бес имаше и на социјалните мрежи. Некои од коментарите содржеа хаштаг „#BigBrotherIs WatchingYou“.

Неимпресиониран набудувач се пошегува дека владата изгледа дека сака да се погрижи луѓето да бидат маскирани, но нема камери за „разоткривање“ џепџии кои шетаат во метрото.

Од почетокот на кризата Ковид-19, Франција презеде некои најстроги мерки за намалување на ширењето на вирусот.

Во понеделникот, францускиот претседател Емануел Макрон предупреди дека ограничувањата можат да бидат повторно воведени во наредните денови за да се задржи зголемената стапка на инфекции со Ковид-19 во Франција.

Извор: euractiv.com

ПОСТ НА ГОДИНАТА
futvlogo1

Футв Медиа е самофинансиран медиум, известуваме целосно независно од политичките партии, државните институции и невладините организации.

Стапи во контакт со нас