Холандија: Полицаец признава, ние сме тука само за угнетување на населението и и служиме на политиката!

Во неделата, полицијата во паркот Маливелд во Хаг презеде акција против демонстрантите кои не се согласуваат со владините КОВИД мерки . Сликите од полициската акција го обиколија целиот свет.

Според Амнести Холандија, градоначалникот на Хаг и јавниот обвинител треба да ги истражат постапките на полицијата. Сликите укажуваат на непропорционално полициско насилство, велат од организацијата. „Неколку офицери со палка удираа по главата на луѓето. Заканувачки по живот и без оправдување. Користени се полициски кучиња, исто така, за апсење на луѓе кои веќе биле на земја “.

 

Веќе нема никаква неподготвеност за употреба на сила

Многумина веќе не сакаат да учествуваат. Во меѓувреме, десетици полицајци се пријавија на Вонпарламентарниот истражен комитет за 2020 година за да ја раскажат својата приказна. Еден од овие службеници рече дека полицијата повеќе не му служи на општеството, туку е политика на репресија и насилство.

„Како полицаец, сега се очекува да разговарам со млади луѓе кои се„ собираат “, да ги казнам и да ги уапсам доколку има најмал отпор. Нула толеранција, тоа е мотото “, рече официјалниот претставник, кој сака да остане анонимен поради закани“.

„Од мене се очекуваат апсења на луѓе кои пијат кафе на јавни места ако не држат растојание од 1,5 метар. Истото важи и овде: апсете ги „негирачите на короната!“, Продолжи тој. „Веќе нема воздржаност за употреба на сила. Многу колеги искрено ги мразат демонстрантите..“.

Насилството е правило денес и повеќе не е исклучок. Морам да ги вознемирувам граѓаните, без оглед дали се млади или стари, ако на пример не носат маска за лице во продавница и нè повика управителот на супермаркетот “.

 

Тој вели дека извршил апсење во кое заедно со еден колега тропнал човек над 70 години затоа што носел маска под носот во супермаркет. „Човекот врескаше и плачеше. Забележав дека дејствувам автоматски и тоа многу ме исплаши “.

„Повеќе не го правам тоа. Се пријавив на боловање и сега барам друга работа “, рече полицаецот.

Извор и целосна објава на холандски јазик - Politieagent krijgt gewetenswroeging en stopt ermee: ‘Ik doe het niet meer’

Поврзани објави:

Полициска бруталност во Холандија – Демонстрант нападнат од полициско куче

Протестите против Корона мерките: холандски полицаец ја опишува постапката и поднесува оставка

ПОСТ НА ГОДИНАТА
futvlogo1

Футв Медиа е самофинансиран медиум, известуваме целосно независно од политичките партии, државните институции и невладините организации.

Стапи во контакт со нас