24 милиони долари за да ги убедат Австралијците да се вакцинираат

Австралијците имаат многу прашања во врска со вакцините, особено откако секретарот за здравство Грег Хант беше хоспитализиран по приемот на вакцината.

За да ги разбие сомнежите, австралиската влада подготвува кампања за убедување, која ќе чини 24 милиони долари, за да го убеди населението да се вакцинира.

Исто така им се заканува на лекарите и другите здравствени работници кои не се согласуваат со кампањата. Како што објавија од Сиднеј Морнинг Хералд, Австралиската агенција за регулирање на здравствените лекари (АХПРА) издаде заедничко соопштение во кое ги предупредува здравствените работници дека ризикуваат регулаторна акција доколку споделат информации со пациенти - или на социјалните мрежи - кои се вклучени во програмата за вакцинација.

 

АХПРА е медицински надзорник на австралиската влада, кој вклучува 15 национални здравствени агенции, вклучувајќи ги Австралиската медицина, медицинска сестра и акушерство, фармација, стоматологија, хиропрактика, кинеска медицина, болничар и остеопатија, кои ја поддржаа оваа застрашувачка уредба.

„Нема место за пораки за вакцинација во практиката на лекарите и какво било рекламирање со тврдење за вакцинација, вклучително и на социјалните мрежи, а рекламирањето може да биде предмет на регулаторно дејствие“, рече портпаролот и претседател на медицинските панели. на Фармацевтскиот одбор, Брет Симондс.

Портпаролката на АХПРА во изјава за Хералд рече дека професионалците кои ги кршат кодексите на однесување на националните тела можат да бидат испитани од случај до случај и да се преземат други активности.

100.000 Австралијци веќе се вакцинирани, претежно со вакцината Фајзер, но кампањата за вакцинацијата со АстраЗенека ќе започне на 22 март и повеќето Австралијци се полни со сомнежи.

Австралискиот министер за здравство Грег Хант беше хоспитализиран поради тежок целулитис само два дена откако ја прими својата прва доза на вакцината АстраЗенека.

Иако министерството официјално изјави дека неговата хоспитализација „не е заради вакцината“, медицинските истражувања за целулит по разни вакцини како пневмококи, грип и ДТП се добро документирани.

Премиерот Скот Морисон се обиде да ја минимизира загриженоста за здравјето на Хант, велејќи му на печатот: „ќе биде добро следната недела, ќе се опорави“.

ПОСТ НА ГОДИНАТА
futvlogo1

Футв Медиа е самофинансиран медиум, известуваме целосно независно од политичките партии, државните институции и невладините организации.

Стапи во контакт со нас