Дали долго време под заштитна Маска е штетно по здравјето?

Дишеме и издишуваме околу 25 000 пати на ден за да го снабдуваме телото со кислород. Белите дробови ја играат главната улога во овој процес
Дишењето кај луѓето е комплексен систем. Врската меѓу различните мускули во горниот дел од телото ги крева градите. Дијафрагмата, како најважен респираторен мускул, се собира, што пак им овозможува на белите дробови да се шират надолу во стомакот. Преку ова движење, воздухот што го дишете - кој содржи 21% кислород и 0,03% јаглерод диоксид, но пред сè азот - се вшмукува во белите дробови преку грлото, ларинксот, душникот и бронхиите. Тука дел од кислородот го зема крвта. Хемоглобинот во крвниот пигмент делува како „носач материјал“ во црвените крвни зрнца. Ова се нарекува "надворешно дишење".
Што е размена на гас?
Како што крвта се движи низ телото, сите клетки се снабдуваат со кислород - и други важни хранливи материи. Ова се нарекува "внатрешно дишење". Пред крвта да се врати во белите дробови, го менува својот состав, крвта е помалку кислородна и збогатена со јаглерод диоксид, важен „отпаден производ“ на метаболизмот. Јаглерод диоксидот се „отстранува“ од телото при издишување. Овој процес се нарекува размена на гасови во целост. Во однос на механиката за дишење, респираторните мускули се релаксираат при издишување, волуменот во градите, а со тоа и волуменот на белите дробови се намалува и воздухот се исфрла од телото преку дишните патишта. Издишаниот воздух содржи само 17% кислород, но содржината на јаглерод диоксид се зголемува на 4%. Овој дел од дишењето е пасивен, затоа не бара активна мускулна поддршка. Меѓутоа, кога зборувате или пеете, врз издишувањето може да се влијае и свесно.
Работа на кислород
На сите телесни клетки - вклучувајќи ги и нашите органи и мускули - им треба енергија за нивните соодветни функции. Ова го добиваат од шеќер, јаглени хидрати (складиран шеќер во ткивото) и масти. За да може оптимално да се користат хранливите материи, потребно е „контролирано согорување“ во клетките. Кислородот е одговорен за ова. Со помош на кислород, може да се произведе повеќекратна енергија. Одредени органи можат да обезбедат енергија само со помош на кислород - особено мозокот, проследен со срцето.
Недостаток на кислород во крвта
Сатурацијата на кислород во крвта е во нормален опсег помеѓу 94 и 98 проценти. Ако вредноста е помала, се зборува за недостаток на кислород во крвта (хипоксемија). Ова може да се манифестира како чувство на слабост, вртоглавица и општа слабост. Во зависност од времетраењето на состојбата, дишењето и пулсот се забрзуваат. Засегнатите можат да доживеат отежнато дишење дури и при слаб напор, болка во градите, треперење, потење, наизменично чувство на топлина и студ, како и промена на перцепцијата, па дури и губење на свеста. Симптомите се често прилично дифузни и неспецифични. Со цел да се спречи оштетување на органите од долгорочен недостаток на кислород, препорачливо е да побарате лекар за брзо разјаснување на симптомите.

ПОСТ НА ГОДИНАТА
futvlogo1

Футв Медиа е самофинансиран медиум, известуваме целосно независно од политичките партии, државните институции и невладините организации.

Стапи во контакт со нас