Протестите против Корона мерките: холандски полицаец ја опишува постапката и поднесува оставка

Вонпарламентарната истражна комисија 2020 година започна да објавува записници од полициски испрашувања, според организацијата на социјалните мрежи. Десетици агенти се пријавија во комитетот, а потоа издадоа соопштение. Овие луѓе доставуваат многу поинаква слика од  медиумите.

 

Од почетокот на кризата во Корона, работата на мобилната единица во Холандија значително се промени, според висок службеник на истражната комисија предводена од Педро Куит.

 

„Дури и со одобрени регистрирани демонстрации, полицијата за немири е видливо поставена на самото место. Исто така, открив дека тоа зависи од темата на демонстрациите: На демонстрациите „Црни животи се важни“, воопшто не нè повикуваат или сме ставени незабележително далеку од очите “, рече шефот на полицијата, чија специјалност е мобилна единица.

 

„За време на демонстрациите против политиката на Корона, ние сме целосно во видното поле и однапред сме инструирани да постапуваме во случај на најмало кршење на правилата. Задржувањето на вашата дистанца е тогаш идеално правило за дејствување: На крајот на краиштата, скоро е невозможно демонстрантите да држат растојание од 1,5 метри. Покрај тоа, токму против тоа демонстрираат “, продолжи офицерот. „Најмал отпор, на пр., Не одење доволно брзо, тогаш е валидна причина за употреба на максимална сила.

 

Претседателот на полицијата истакна дека демонстрациите против мерките на короната рутински се нарекуваат „демо снимки од теоретичарите на заговор“. Тој потврди дека за време на протестите во Корона таканаречените Ромеос „постојано сакаат да ја ескалираат ситуацијата“ за да може полицијата да расчисти што е можно побрзо.

 

Офицерот рече дека не може и повеќе нема да учествува. „Постои попустлив и дискриминаторски разговор за демонстрантите. Тие се „безумни чудаци“, „вируси со кои треба да се бориме“ и злобни што треба да се покажат “.

 

Патем: Вие не можете едноставно да пријавите боловање или да откажете: „Потоа веднаш ќе ве прашаат дали имате какви било проблеми со „вапи-протести“ (полициски поим). Ако го потврдите ова, нема да имате живот: постојано ќе бидете понижувани и малтретирани и притискани да ги тепате демонстрантите “.

 

„Не можам повеќе да го сторам тоа. Мојата сопруга не ме познава повеќе. Депресивен сум, лошо спијам, многу плачам и постојано ги удирам мојата сопруга и децата. ”Полицаецот претрпе посттрауматско стресно нарушување (ПТСН) преку работата со полицијата и во моментов се наоѓа на лекување. „Одлучив да ја предадам оставката. Не можам и не сакам да учествувам повеќе. Ме убива “.

ПОСТ НА ГОДИНАТА
futvlogo1

Футв Медиа е самофинансиран медиум, известуваме целосно независно од политичките партии, државните институции и невладините организации.

Стапи во контакт со нас