Проверка на проверувачите на фактите - Не се платени да проверуваат, туку да цензурираат!

Здравствена одбрана за здравјето на децата, основана од Роберт Ф. Кенеди Jуниор, минатата недела поднесе тужба до федералниот суд во Сан Франциско. Обвинетите не се никој друг туку гигантот за социјалниte медиуми Фејсбук, неговиот основач Марк Цукерберг и тројца таканаречени „проверувачи на факти“. Обвинението: Фејсбук, всушност, ги цензурираше солидните истражувани објави на тема здравство и со измама ја клевети Детската здравствена одбрана и погрешно ги претстави.

 

Роберт Ф. Кенеди Jуниор: „Фејсбук цензурира и клевети“

Според жалбата поднесена од Детската здравствена одбрана, Фејсбук е тесно поврзан со фармацевтската индустрија и здравствените власти практично контролирани од Големата Фарма. Покрај тоа, групата би имала економски интереси во областите на телекомуникациите и 5G, стандард за мобилна комуникација од петта генерација.

Како што пишува организацијата Детска здравствена одбрана на својата веб-страница, Фејсбук ја цензурира страницата за Детска здравствена одбрана. Како изгледа ова, може да се види на екранот подолу, на кој е цензурирана и блокирана објавата на Фејсбук од Детска здравствена одбрана како „делумно неточна информација“. Основата на оваа цензура беше, меѓу другото, анализа на PolitiFact (ПолитиФакт). Колку е патетичен овој наводен „проверувач на факти“, ќе навлезам подоцна во детали. Според Детската здравствена одбрана, целта зад оваа цензура е да се „исчисти“ Фејсбук од фактички информации за вакцините, 5G и здравствените власти.

 

 

 

Проверувачите на факти не се независни, тука нормално можеме да прекинеме со написот.

Но тужбата исто така ја доведува во прашање употребата на Фејсбук на таканаречените „независни проверувачи на факти“, како што е „ПолитиФакт“. Со нив, според Детската здравствената одбрана, не само што на страницата на организацијата на Фејсбук би се ставало содржина што е во спротивност со оригиналната содржина, туку и буквално би била надредена на текстот. И тоа не е сè. Со цел понатамошно замолчување на контрадикторноста и критиката на владината политика за одбрана на здравствената заштита на децата и фармацевтските производи, Фејсбук  го деактивира копчето за донации на страницата на организацијата. Со разновидни технологии, како што е забраната со засенување што се користи за да се минимизира опсегот и видливоста на содржината. Забраната со засенување ги прави коментарите невидливи за луѓето.

Овој пристап функционира уште повеќе како тоталитарна цензура кога сметате дека самопрогласените „проверувачи на фактите“ на кои се повикуваат големите играчи на пазарот за комуникации, како Фејсбук, не се засновани на факти и не дејствуваат независно.

ПолитиФакт, на пример, се користи од Фејсбук, а исто така и од големата компанија Е.В. Финансирана од компанијата Скрипс. И Институтот Поинтер, кој ПолитиФакт го купи во 2018 година, своите средства ги добива од моќни приватни инвеститори.

Покрај самиот Роберт Ф. Кенеди Jуниор, адвокатите Роџер Тејх и Мери Холанд ја застапуваат Детската здравствена одбрана во правниот спор.

ПОСТ НА ГОДИНАТА
futvlogo1

Футв Медиа е самофинансиран медиум, известуваме целосно независно од политичките партии, државните институции и невладините организации.

Стапи во контакт со нас